Unul dintre cele mai mari exerciţii NATO din ţările baltice se află în prezent în desfăşurare în Estonia şi se va termina pe 3 iunie. Denumite ”Ariciul”, exerciţiile implică 10 ţări, inclusiv Finlanda şi Suedia, care au anunţat că vor solicita oficial să se alăture Alianţei Nord-Atlantice în zilele următoare. În cadrul exerciţiilor sunt desfăşuraţi aproximativ 15.000 de militari, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

NATO a anunţat că scopul exerciţiilor este de a ”îmbunătăţi pregătirea şi interoperabilitatea” forţelor sale şi au fost planificate înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, însă pe fondul ameninţării reprezentare de Moscova vor fi urmărite îndeaproape.

Aproximativ 15.000 de militari sunt implicaţi în exerciţiul din Estonia, reprezentând unul dintre cele mai mari exerciţii militare desfăşurate în naţiunea nordică din 1991.

Exerciţiul are loc la 64 km de cea mai apropiată bază militară a Rusiei şi are rolul de a simula un atac din partea Moscovei asupra Estoniei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că aderările Finlandei şi Suediei la NATO nu constituie ”o ameninţare” în sine, însă Rusia va reacţiona faţă de desfăşurări militare.

În pofida numelui său de cod, Exerciţiul NATO Ariciul (NATO Exercise Hedgehog ”Siil” în estonă) are loc într-o perioadă de tensiuni crescute în regiunea baltică, spune corespondentul de securitate al BBC, Frank Gardner.

Invazia Ucrainei de către Rusia a convins guvernele din regiune că trebuie să îşi consolideze apărarea dacă vor să îl descurajeze pe preşedintele Putin să desfăşoare alte agresiuni militare, adaugă corespondentul BBC.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia urmăreşte îndeaproape extinderea alianţei militare, subliniind că este convins că acest pas nu va consolida securitatea Europei.

”Aceasta este o chestiune serioasă, o chestiune care ridică probleme şi vom urmări cu mare atenţie (n.r. extinderea)”, a spus el.

”Observăm că, odată ce vecinii noştri apropiaţi şi prietenii noştri se vor alătura NATO, atunci, desigur, mediul general de securitate din regiunea noastră se va consolida, mai ales în jurul Mării Baltice”, a declarat ministrul eston de Externe, Eva-Maria Liimets.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.