Naţiunile Unite au anunţat marţi dimineaţă eşecul negocierilor elveţiene privind reunificare insulei Cipru. Ultima rundă de negocieri intermediate de reprezentanţii ONU a avut loc la staţiunea alpină Mont Pelerin, unde liderul grecilor ciprioţi Nicos Anastasiades a purtat discuţii timp de două zile cu liderul turcilor ciprioţi Mustafa Akinci, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ciuda celor mai bune intenţii, ei nu au reuşit să ajungă la convergenţele de criterii necesare pentru ajustarea teritorială, care ar deschide calea spre ultima rundă de negocieri. Cele două părţi au decis să se întoarcă pe insula cipriotă şi să reflecteze cu privire la ce vor face în viitor”, se arată într-o declaraţie a Naţiunilor Unite.

Secretarul General al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a deschis negocierile, susţinând că cei doi lideri doresc să ajungă la un acord până la finele acestui an.

Cei 800.000 de greci ciprioţi locuiesc cu aproximativ 220.000 de turci ciprioţi pe insula divizată de o linie patrulată de Naţiunile Unite.

Cipru s-a divizat în urma invaziei turce din 1974, generată de o scurtă lovitură de stat a grecilor. Însă, neînţelegerea dintre cele două părţi datează cel puţin din anii '60, atunci când turcii ciprioţi s-au retras din executivul de uniune naţională bazat pe împărţirea puterii şi i-au acuzat pe grecii ciprioţi majoritari că încearcă să le limiteze poziţia.

Anastasiades şi Akinci sunt amândoi lideri moderaţi şi au încercat să-şi conducă naţiunile spre o reunificare a insulei divizate într-o federaţie cu largă autonomie.

Mii de militari turci sunt staţionaţi în continuare în partea nordică a Ciprului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.