NASA va lansa trei rachete în următoarele săptămâni din nordul Australiei în scopul cercetării ştiinţifice, au anunţat miercuri autorităţile, fiind pentru prima dată când agenţia spaţială lansează rachete dintr-o instalaţie comercială din afara Statelor Unite, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul australian a acordat aprobarea de reglementare astfel încât rachetele să fie lansate de la Centrul Spaţial Arnhem al Equatorial Launch Australia (ELA), proprietate privată, a declarat miercuri premierul Anthony Albanese.

”Acesta este un proiect cu adevărat palpitant”, a spus Albanese în timpul unei conferinţe de presă la Darwin.

”Ideea că NASA este direct implicată aici în Australia ar trebui să fie o mândrie pentru toţi australienii”, a subliniat el.

Misiunile NASA vor investiga fenomene de heliofizică, astrofizică şi fenomenele ale ştiinţei care studiază plantele care pot fi văzute doar din emisfera sudică. Prima rachetă va fi lansată pe 26 iunie, iar celelalte sunt planificate să fie lansate pe 4 şi 12 iulie.

Aproximativ 75 de angajaţi ai NASA vor fi în Australia pentru eveniment, a mai spus premierul. Lansările vor fi primele realizate de către agenţia spaţială americană din Australia din 1995.

Centrul Spaţial Arnhem a primit recent o licenţă pentru instalaţiile de lansare şi un permis de lansare pentru campania NASA, în urma unei evaluări de doi ani de către Agenţia Spaţială Australiană.

Guvernul Teritoriului de Nord a susţinut proiectul încă de la început, investind 5 milioane de dolari (3,6 milioane de dolari) în ELA pentru a dezvolta Centrul Spaţial Arnhem, a precizat compania.

”Aceasta este o ocazie unică pentru Top End”, a afirmat ministrul şef al Teritoriului de Nord, Natasha Fyle, referindu-se la regiunea geografică din nordul teritoriului.

Ea a mai menţionat că prezenţa NASA poate atrage investitori în Australia.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.