O fostă ambasadoare britanică în Myanmar a fost condamnată la un an de închisoare de către autorităţile birmane, a declarat vineri o sursă diplomatică pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vicky Bowman, aflată în funcţie între 2002 şi 2006, şi soţul ei, artistul birman Htein Lin, fost deţinut politic, au fost acuzaţi că au încălcat legile privind imigraţia.

Fosta diplomată era reţinută din 25 august la închisoarea Insein din Yangon pentru că nu ar fi indicat adresa unde locuia, diferită de cea înregistrată la autorităţi, potrivit unui comunicat de presă al juntei.

Soţul ei a fost urmărit penal pentru că şi-a ajutat soţia să locuiască într-o altă locuinţă decât cea declarată.

Aceştia riscă până la cinci ani de închisoare.

Înainte de a deveni ambasadoare, Vicky Bowman a fost al doilea secretar la Ambasada Marii Britanii în Myanmar, între 1990 şi 1993.

Ea s-a căsătorit în 2006 cu pictorul Htein Lin, care a fost reţinut între 1998 şi 2004 pentru opoziţia sa faţă de juntă la acea vreme.

De la lovitura de stat din 1 februarie 2021, care a răsturnat-o pe Aung San Suu Kyi, armata de guvernământ a dus o represiune sângeroasă împotriva oponenţilor săi, cu peste 2.100 de civili ucişi şi aproape 15.000 arestaţi, potrivit unui ONG local.

Relaţiile dintre Myanmar şi Marea Britanie s-au deteriorat după puciul militar.

Londra a anunţat la sfârşitul lunii august noi sancţiuni împotriva mai multor companii şi persoane care au legătură cu junta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.