Statele Unite nu pot schimba cursul războiului din Ucraina prin pomparea a zeci de miliarde de dolari în plus în această ţară, a declarat marţi Kremlinul, înainte de discuţiile planificate între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi liderii de la Washington, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski îşi va prezenta argumentele în favoarea unui ajutor mai mare din partea SUA pentru războiul Ucrainei împotriva Rusiei în timpul discuţiilor pe care le va avea la Washington, în cursul zilei de marţi, cu preşedintele american Joe Biden şi cu liderii Congresului, într-un moment în care există îndoieli tot mai mari în rândul multor congresmeni republicani în legătură cu oportunitatea deblocării de fonduri pentru Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că Rusia va urmări "foarte atent" întâlnirile lui Zelenski de la Washington.

"Este important ca toată lumea să înţeleagă că zecile de miliarde de dolari pompate în Ucraina nu au ajutat-o să obţină niciun succes pe câmpul de luptă", a declarat Peskov. "Celelalte zeci de miliarde de dolari pe care Ucraina le vrea pompate în economia sa vor fi, de asemenea, condamnate la acelaşi fiasco... Acest lucru nu poate schimba situaţia de pe câmpul de luptă şi nici nu poate schimba avansul operaţiunii militare speciale", a adăugat el.

Peskov a mai spus că eşecurile Ucrainei pe câmpul de luptă subminează poziţia lui Zelenski.

Moscova îşi descrie acţiunile militare din Ucraina, lansate la 24 februarie 2022, ca fiind o "operaţiune militară specială" pentru a demilitariza o ţară despre care spune că reprezintă o ameninţare directă la adresa intereselor sale de securitate. Kievul şi aliaţii săi occidentali spun că Rusia este angajată într-un război de agresiune neprovocat şi o acaparare teritorială.

O nouă tranşă considerabilă de ajutor american pentru Ucraina a fost blocată în Congres de condiţia preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, şi a altor republicani, de a nu mai fi trimise fonduri dacă nu se iau mai întâi măsuri pentru înăsprirea controalelor la graniţa SUA cu Mexicul.

În prezent, Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean. Liniile militare ale frontului nu s-au mişcat aproape deloc în ultimele luni, în ciuda unei contraofensive ucrainene.

CÂT DE CONVINGĂTOR VA FI ZELENSKI?

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea să aibă marţi o ultimă pledoarie convingătoare pe lângă congresmenii americani pentru a menţine sprijinul militar american, în cadrul unor vizite la Casa Albă şi la Capitol Hill.

În pragul iernii, cu zeci de mii de ucraineni morţi, un deficit bugetar uriaş şi unele cuceriri teritoriale ruse în est, Zelenski urmează să facă presiuni asupra legislatorilor americani pentru a reface finanţarea aproape epuizată, înainte de a se întâlni cu preşedintele Joe Biden. "Dacă se bucură cineva de problemele nerezolvate de la Capitoliu, acesta este doar Putin şi clica sa bolnavă", a avertizat Zelenski într-un discurs susţinut luni la Washington în faţa unui public militar american.

Informaţii americane recent declasificate arată că "Rusia pare să creadă că un blocaj militar pe parcursul iernii va secătui sprijinul occidental pentru Ucraina" şi, în cele din urmă, va aduce Rusiei un avantaj, în ciuda pierderilor pe care le are, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă. Ucraina reuşeşte să oprească forţele ruseşti, dar Putin continuă să ordone trupelor sale să avanseze, în ciuda pierderilor grele de trupe şi echipamente pe care le-a suferit în octombrie, a adăugat ea.

Mai sunt doar trei zile până când Congresul va intra, vineri, în vacanţa pentru anul în curs, iar republicanii din Camera Reprezentanţilor au refuzat până acum să adopte un pachet suplimentar de 106 miliarde de dolari, în care este inclus ajutorul pentru Ucraina, condiţionându-l de modificări puternic contestate în ceea ce priveşte imigraţia.

PUTIN SE BUCURĂ, NATO RISCĂ SĂ INTRE ÎN CONFLICT DIRECT CU MOSCOVA

Putin, care a declarat săptămâna trecută că va candida din nou la preşedinţie în 2024, mizează pe faptul că poate rezista mai mult decât ajutorul şi atenţia occidentale pentru a obţine o victorie strategică majoră împotriva Occidentului, consideră Zelenski şi consilierii lui Biden. Opinia este împărtăşită de parlamentarii europeni, care trimit marţi propriul lor apel de ultimă oră către Congres.

Biden a prezentat situaţia în termeni duri, spunând că "istoria îi va judeca aspru pe cei care întorc spatele cauzei libertăţii". În cele din urmă, trupele americane ar putea fi forţate să lupte cu Rusia, avertizează Biden şi alţii, dacă un Putin necontrolat invadează un aliat european acoperit de angajamentele de apărare reciprocă ale NATO.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, republicanul Mike Johnson, a declarat într-o scrisoare adresată administraţiei Biden, publicată săptămâna trecută, că legislatorii au nevoie de mai multe detalii despre obiectivele administraţiei în Ucraina şi a legat această problemă de imigraţie. "Preşedintele Biden trebuie să satisfacă solicitările de monitorizare ale Congresului cu privire la eşecul de până acum al administraţiei sale de a prezenta obiective clar definite şi cu privire la eşecul acesteia de a furniza arme esenţiale (pentru Ucraina) în timp util", a scris Johnson. El a adăugat că "finanţarea suplimentară pentru Ucraina depinde de promulgarea unei schimbări transformatoare a legilor referitoare la securitatea frontierelor" americane.

Casa Albă a informat Congresul la 4 decembrie că guvernul nu va mai avea fonduri pentru a furniza mai multe arme pentru Ucraina după sfârşitul anului. Congresul a aprobat peste 110 miliarde de dolari pentru Ucraina de la invazia Rusiei, în februarie 2022, dar nu a aprobat noi fonduri de când republicanii au preluat conducerea Camerei de la democraţi, în ianuarie.

INFRASTRUCTURA UCRAINEANĂ, EXPUSĂ ÎN PRAG DE IARNĂ

Susţinută cu miliarde de dolari în arme şi ajutor umanitar şi cu informaţii din partea SUA, Ucraina a reuşit să respingă încercarea iniţială a Rusiei de a cotropi ţara. Dar Kievul nu a reuşit să străpungă liniile defensive ruseşti într-o contraofensivă majoră în acest an, iar Rusia este acum în ofensivă în est.

"Pe măsură ce se apropie iarna, asistăm acum la o intensificare a atacurilor cu rachete şi drone ale forţelor armate ruse împotriva infrastructurii civile", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. "Ne aşteptăm ca acest lucru să continue, în special împotriva infrastructurii energetice", a spus el, un scenariu care a fost pus deja în aplicare de Moscova iarna trecută.

Unii republicani, în special cei care au legături mai strânse cu fostul preşedinte Donald Trump, se opun unui ajutor suplimentar pentru Ucraina şi se întreabă despre obiectivele războiului şi despre modul în care sunt cheltuiţi banii americani. Ajutorul pentru Ucraina a fost lăsat deja în afara unei legi de finanţare provizorie pe care Congresul a adoptat-o în octombrie pentru a menţine guvernul funcţional.

Este de aşteptat ca atât războiul, cât şi chestiunile legate de imigraţie să fie subiecte-cheie înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2024 din SUA. Trump şi Biden candidează amândoi la preşedinţie.

O proporţie de 41% dintre adulţii americani intervievaţi luna trecută de Reuters/Ipsos au susţinut trimiterea de arme în Ucraina, faţă de 32% care s-au opus, iar restul nu sunt siguri.

PROGRAMUL ZILEI DE MARŢI

Zelenski, aflat acum în a doua zi a deplasării sale la Washington - a treia în decurs de un an -, este aşteptat să se adreseze senatorilor americani la ora locală 9.00 (16.00, ora României). El nu se va adresa plenului Camerei, dar se va întâlni în privat cu Mike Johnson.

Biden şi Zelenski vor susţine apoi o conferinţă de presă comună la ora locală 16:15 (23:15, ora României).

În ajunul vizitei lui Zelenski la Capitoliu, republicanii din Senat şi-au exprimat speranţa tot mai redusă că vor putea ajunge la un acord cu democraţii privind frontiera şi că vor putea trece pachetul suplimentar în această săptămână. "Devin din ce în ce mai pesimistă", a declarat reporterilor senatoarea Susan Collins, cel mai important lider republican în domeniul cheltuielilor.

Biden a cerut în octombrie Congresului fonduri de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv arme, asistenţă economică şi ajutor umanitar. O solicitare conexă ar mai oferi miliarde de dolari pentru armata Israelului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.