Moscova a reacţionat cu furie, duminică, la acuzaţiile Cehiei că doi spioni ruşi, acuzaţi că în 2018 că i-au otrăvit cu agentul neurotoxic noviciok pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, s-ar afla în spatele unei explozii produse acum patru ani la un depozit ceh de muniţie, în care au murit doi oameni, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Praga a expulzat sâmbătă nu mai puţin de 18 diplomaţi ruşi, determinând Ministerul Rus de Externe să promită duminică ”să îi oblige pe autorii acestei provocări să înţeleagă pe deplin responsabilitatea lor de a distruge fundamentul legăturilor normale dintre ţările noastre”.

Republica Cehă a declarat că a informat NATO şi pe aliaţii Uniunii Europene că suspectează Rusia că ar fi provocat explozia, iar miniştrii de Externe ai Uniunii Europene ar trebui să discute problema în cadrul reuniunii lor de luni.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Conflictul este cel mai grav produs între Praga şi Moscova de la sfârşitul deceniilor de dominaţie sovietică asupra Europei de Est, în 1989. De asemenea, se adaugă tensiunilor crescânde dintre Rusia şi Occident în general, provocate parţial de suplimentare efectivelor militare ale Rusiei la graniţele sale occidentale şi în Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014, după o intensificare a luptelor dintre guvern şi forţele pro-ruse din estul Ucrainei.

Rusia a declarat că acuzaţiile de la Praga sunt absurde, deoarece anterior a atribuit explozia de la Vrbetice, la 300 km est de capitală, deţinătorilor depozitului.

Acesta a numit expulzările drept ”continuarea unei serii de acţiuni antiruseşti întreprinse de Republica Cehă în ultimii ani”, acuzând Praga că ”s-a străduit să mulţumească SUA pe fondul sancţiunilor recente ale SUA împotriva Rusiei”.

Jan Hamacek, ministrul ceh de Interne şi ministru de Externe în exerciţiu, a declarat că anchetatorii au considerat că explozia ar fi trebuit să se producă într-un transport de arme după ce acesta părăsea depozitul, cu destinaţia Bulgaria.

Poliţia cehă a informat că este în căutarea a doi bărbaţi care au călătorit în Republica Cehă cu câteva zile înainte de explozie, sub numele Alexandr Petrov şi Ruslan Boşirov. Aceste nume sunt pseudonimele folosite de cei doi ofiţeri de informaţii militari GRU ruşi căutaţi de Marea Britanie pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia cu agentul neurotoxic noviciok, în oraşul englez Salisbury, în 2018.

Skripal şi fiica sa au supravieţuit, dar un om a murit. Kremlinul a negat implicarea în acest incident, iar atacatorii rămân în libertate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.