Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a calificat marţi drept "iresponsabil" apelul Maiei Sandu, câştigătoarea pro-europeană a alegerilor prezidenţiale din noiembrie în Republica Moldova, de retragere a forţei ruse de pe teritoriul moldav, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la începutul anilor 1990, forţele ruse sunt în Transnistria, un teritoriu pro-rus care s-a separat de Moldova după căderea URSS. 

Soldaţii ruşi participă în principal la o operaţiune de menţinere a păcii aici în virtutea unui acord de pace semnat în 1992 şi care a pus capăt unui conflict armat între Chişinău şi Transnistria, ăn urma căruia au murit 1.000 de persoane. 

Fost premier pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, care a câştigat alegerile prezdenţiale în noiembrie, a cerut luni, într-o conferinţă de presă, retragerea forţelor ruse din Transnistria.                

"Obiectivul nostru este de a obţine retragerea forţelor ruse de pe teritoriul Moldovei", a subliniat ea. 

"Este puţin probabil ca acest lucru să poată ajuta la o soluţionare şi să putem accepta astfel de cereri, destul de iresponsabile", a reacţionat marţi Lavrov, într-o conferinţă de presă.

Rusia urmăreşte atent şi îşi păstrează o influenţă asupra acestei foste republici sovietice. 

Confruntată anul acesta cu proteste în Belarus şi Kirghistan, în ceea ce consideră a fi zona sa de influenţă, Rusia l-a susţinut în mod deschis pe rivalul Maiei Sandu, preşedintele în exerciţiu Igor Dodon. 

               
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.