Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat din nou Rusia, marţi, cu privire la discriminarea persoanelor de orientare homosexuală, cărora le interzice să manifesteze pentru drepturile lor, la opt ani de la o primă hotărâre cu privire la acest subiect, în urma căreia Moscova nu a luat vreo măsură, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2010, jurisdicţia Consiliului Europei (CoE) stabilea că interzicerea sistematică a unor marşuri ale mândriei de a fi gay ("gay pride"), la Moscova, a încălcat dreptul la libertatea de întrunire, dreptul la un recurs eficient şi interzicerea oricărei discriminări în exercitarea acestor drepturi.

După ce a primit 51 de plângeri similare cu privire la diverse reuniuni în favoarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), interzse în mai multe oraşe din ţară, CEDO - care a reţinut doar şapte din motive procedurale - trimite la hotărârea sa din 2010 într-o nouă condamnare a Moscovei.

”Principalul motiv al interzicerii organizării de evenimente (...) era dezaprobarea autorităţilor a unor manifestaţii pe care le considerau ca promovând homosexualitatea”, sublinia Curtea atunci.

În 2017, Curtea a conchis în mod similar în 18 cazuri cu privire la manifestaţii interzise, cu privire la care a fost sesizată.

De această dată, însă, CEDO a făcut un pas în plus, amintind ”forţa obligatorie” a hotărârilor sale, a căror executare este supervizată în principiu de Comitetul de Miniştri, instanţa politică şi executivă a Consiliului Europei.

”Natura încălcărilor constatate (...) şi gravitatea problemelor recurente în cauză îndeamnă la eforturi susţinute şi pe termen lung în vederea adoptării unor măsuri de ordin general, pentru ca Rusia să soluţioneze probleme în domeniul libertăţii de întrunire şi interzicerii discriminării”, subliniază Curtea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.