Ministerul rus de Externe cere, joi, să se ia în considerare o ridicare a sancţiunilor impuse Rusiei, pentru ca Moscova să dea curs unui apel al ONU de restabilire a accesului în porturile Ucrainei de la Marea Neagră, potrivit agenţiei ruse de presă Interfax, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina, unul dintre principaliii producători de cereale, îşi exporta cea mai mare parte a mărfurilor prin porturi.

Însă, după invazia Rusiei, Kievul a fost nevoit să exporte pe cale feroviară sau prin porturi mici de la Dunăre.

Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM) David Beasley i-a cerut miercuri preşedintelui rus Vladimir Putin să redeschidă porturile ucrainene.

”Dacă aveţi un suflet, deschideţi, vă rog, porturile”, i-a cerut el.

Programului Alimentar Mondial al ONU hrăneşte aproape 125 de milioane de oameni şi îşi cumpără 50% dintre cereale din Ucraina.

”DECLARAŢIE DE RĂZBOI LA ADRESA SECURITĂŢII ALIMENTARE MONDIALE”

David Beasley, aprecia miercuri că imposibilitatea de a deschide porturile închise din Ucraina cu scopul de a transporta cereale va reprezenta o ”declaraţie de război la adresa securităţii alimentare globale”, relatează CNN.

”Imposibilitatea de a deschide porturile va fi o declaraţie de război la adresa securităţii alimentare globale, care va duce la destabilizarea naţiunilor prin foamete, precum şi o migraţie în masă”, a declarat David Beasley, miercuri, în cadrul unei reuniuni pe tema securităţii alimentare la Naţiunile Unite găzduită de secretarul de stat american, Antony Blinken.

Beasley a subliniat că ”deschiderea acestor porturi este absolut esenţială, deoarece nu este vorba doar despre Ucraina”, ci despre cele mai sărace naţiuni ale lumii, care se află în prezent în pragul foametei.

”Aşa că mă adresez preşedintelui Putin: dacă aveţi inimă, vă rog să deschideţi aceste porturi. Vă rog să îi asiguraţi pe toţi oamenii vizaţi că pasajele vor fi libere, astfel încât să îi putem hrăni pe cei mai săraci dintre săraci şi să prevenim foametea, aşa cum am făcut în trecut, când naţiunile din această sală şi-au intensificat eforturile comune”, a afirmat şeful Programului Alimentar Mondial.

El a remarcat că Ucraina este o naţiune care cultivă suficiente cereale pentru a hrăni 400 de milioane de oameni şi care în prezent şi-a întrerupt producţia.

Beasley a adăugat că este ”imperativ” ca fermele din Ucraina să fie puse din nou în funcţiune, iar camioanele, trenurile şi navele să poată relua deplasarea, având în vedere ”trecerea timpului”.

Miercuri, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a explicat modul în care războiul din Ucraina, pe lângă alte crize mondiale, ”ameninţă zeci de milioane de oameni din cauza insecurităţii alimentare, malnutriţiei, foametei în masă”.

”Există suficiente alimente în lumea noastră pentru toată lumea, dar trebuie să acţionăm împreună, urgent şi solidar”, a declarat Guterres.

Ucraina, unul dintre principalii producători de cereale, a exportat cea mai mare parte a produselor agricole prin porturile sale, dar de la invazia Rusiei în luna februarie, Kievul a început să exporte produsele pe calea ferată sau prin micile porturi dunărene.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.