Rusia îndeamnă marţi comunitatea internaţională ”să condamne” Kievul, în urma distrugerii parţiale a Barajului hidroelectric Kahovka, în sudul Ucrainei - o catastrofă de care cele două părţi beligerante se acuză reciproc, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îndemnăm comunitatea internaţională să condamne acţiunile criminale ale autorităţilor ucrainene, care sunt tot mai inumane şi constituie o ameninţare gravă la adresa securităţii regionale şi mondiale”, îndeamnă într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

Moscova face acest îndemn după o serie de reacţii internaţionale şi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ”lumii să reacţioneze” şi a acuzat Rusia de ”cea mai mare catastrofă de mediu provocată de om în Europa de decenii”.

”Asta nu este doar o zi a agresiunii ruse. Nu este doar un act de terorism rusesc între altele. Nu este doar o crimă de război între altele, Azi (marţi), Rusia este vinovată de un ecocid brutal. Orice comentariu este de prisos”, a denunţat într-un mesaj postat pe Twitter preşedintele ucrainean.

”Lumea trebuie să reacţioneze. Rusia este în război împotriva vieţii, împotriva naturii, împotriva civilizaţiei. Rusia trebuie să plece de pe teritoriul ucrainean şi trebuie să dea deplin socoteală pentru teroarea sa”, îndemna el.

”Rusia a detonat o bombă a distrugerii masive a mediului. Este vorba despre cea mai mare catastrofă de mediu provocată de om în Europa de decenii. Este teroristul cel mai periculos din lume. De aceea înfrângerea Rusiei - o înfrângere pe care o vom asigura oricum - va fi cea mai importantă controbuţie la securitatea regiunii noastre, a Eropei noastre şi a întregii lumi”, analiza Zelenski.

Premierul eston Kaja Kallas a deplâns, într-un mesaj postat pe Twitter, o ”crimă de război care afectează numeroşi civili” şi califică Rusia drept un ”stat terorist”.

”Trebuie să punem capăt acestui ciclu al agresiunii ajutând Ucraina să obţină victoria”, îndeamnă ea.

Kremlinul a denunţat un act de ”sabotaj deliberat” al Kievului.

”Este vorba, fără echivoc, de un act de sabotaj deliberat al părţii ucrainene, planificat şi realizat la ordinul Kievului”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a subliniat că respinge ”ferm” acuzaţiile Kievului, care dă vina pe Moscova.

Regatul Unit a denunţat un act ”odios”.

”Atacul intenţionat al unor infrastructuri exclusiv civile este o crimă de război. Regatul Unit este pregătit să susţină Ucraina şi persoanele afectate de această catastrofă”, a scris pe Twitter ministrul britanic de Externe James Cleverly.

Cancelarul german Olaf Scholz a denunţat o ”nouă dimenisune” a războiului rus în Ucraina.

Atacul Barajului Kahovka dă războiului Rusiei împotriva Ucrainei o ”nouă dimensiune”, a denunţat el.

”Este un lucru care are o nouă dimensiune, dar care corespunde felului în care (preşedintele rus Vladimir) Putin poartă acest război”, a denunţat Sholz într-un interviu acordat posturilor WDR şi ZDF.

”Este totodată un lucru care se înscrie în multe crime pe care le-am văzut în Ucraina, comise de militari ruşi şi care fac parte dintr-un fel de a face război care vizat mereu ţinte civile - oraşe, sate, spitale, şcoli, infrastructuri”, a dennţat Olaf Scholz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.