Armata rusă a anunţat vineri că dispune de ”probe” cu privire la ”participarea directă a Marii Britanii” la înscenarea atacului chimic de săptămâna trecută în Ghouta de Est, atribuit de Occident forţelor regimului lui Bashar al-Assad, relatează AFP şi The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata rusă deţine ”probe care arată implicarea directă a Marii Britanii în organizarea acestei provocări în Ghouta de Est”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ruse, Igor, Konaşenkov, citat de AFP.

El a acuzat Londra că a exercitat ”o presiune puternică” asupra Căştilor Albe în vederea înscenării, în opinia sa, a presupusul atac chimic la Duma, pe 7 aprilie.

Potrivit AP, generalul-maior Igor Konaşenkov, a prezentat declaraţii ale unor medici de la spitalul din Duma, potrivit cărora un grup de persoane care aveau camere de filmat asupra lor au intrat în spital, strigând că pacienţii instituţiei au fost atacaţi cu armament chimic, provocând panică.

Medicii au spus că niciunul dintre pacienţi nu a fost rănit cu substanţe chimice.

Konaşenkov a acuzat că Marea Britanie este ”direct implicată în provocare”, însă nu a făcut alte precizări şi nici nu a prezentat probe prin care să-şi susţină acuzaţiile.

Potrivit Căştilor Albe siriene - salvatori în zone rebele, şi ONG-ului medical Syrian American Medical Society, zeci de persoane au fost ucise pe 7 aprilie, la Duma, într-un atac cu ”gaze toxice”, imputat de către Occident regimului lui Bashar al-Assad, care dezminte orice responsabilitate.

Aceste acuzaţii au provocat furie în Occident şi au determinat Statele Unite şi aliaţii lor să examineze represalii militare.

Moscova a avertizat împotriva oricăror atacuri occidentale în Siria şi a ameninţat cu o ripostă.

”MINCIUNĂ FLAGRANTĂ” ŞI ”BIZARĂ”

Ambasadoarea britanică la ONU a respins vehement acuzaţiile armatei ruse drept o ”minciună flagrantă” şi ”bizară”, scrie AP.

Karen Pierce a subliniat că vrea ”să declare în mod categoric că Marea Britanie nu s-a implicat şi nu s-ar implica vreodată în folosirea unei arme chimice”.

”Este grotesc”, a declarat Pierce vineri la finalul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Reuniunea a fost convocată de Rusia, pe tema ameninţărilor Statelor Unite cu o acţiune militară ca represalii faţă atacul de la perigeria Damascului din weekendul trecut.

”Aceasta este una dintre cele mai proaste informaţii false pe care le-am auzit până acum de la maşina rusă de propagandă”, a denunţat Pierce.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.