Rusia a trimis în Ucraina aproape totalitatea trupelor mobilizate în aceste ultime luni la frontiera celor două ţări, a estimat luni Pentagonul, care la rândul său a trimis 500 de soldaţi suplimentari în Europa pentru a consolida securitatea NATO, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Odată cu intensificarea operaţiunilor ruse, civilii sunt din ce în ce mai afectaţi şi Moscova caută să "recruteze combatanţi străini, în special sirieni", a afirmat secretarul american al Apărării. 

Dar, în afară de progresele din sudul Ucrainei, forţele ruse „nu au făcut cu adevărat niciun progres semnificativ în ultimele zile”, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby reporterilor de la Washington.

Statele Unite au desfăşurat deja 12.000 de soldaţi în Europa din februarie în plus faţă de cei staţionaţi aici de obicei. 

În weekend, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a ordonat trimiterea de 500 de militari în mai multe locuri din Europa "pentru a întări forţele care se află deja acolo", a spus John Kirby. 

"Aceste forţe suplimentare vor fi poziţionate să răspundă la actualul mediu de securitate cauzat de invazia nejustificată a Rusiei în Ucraina şi să contribuie la consolidarea capacităţilor de descurajare şi defensive ale NATO", în special pe flancul estic, a adăugat el. 

Este vorba despre desfăşurări preventive în ţări ale NATO, din care Kievul nu face parte. 

Purtătorul de cuvânt al Apărării americane a estimat că preşedintele rus Vladimir Putin a "angajat în Ucraina practic toate forţele de luptă" mobilizate în ultimele luni la frontiera ruso-ucraineană, adică mai mult de 150 de soldaţi după estimările americane. 

Potrivit Pentagonului, Moscova multiplică bombardamentele, rachetele şi atacurile aeriene pentru a compensa lipsa de înaintare la sol. 

"Credem că armata rusă are probleme de moral, de aprovizionare, de carburant şi hrană", a spus John Kirby, evocând din nou " o puternică rezistenţă ucraineană".

El a precizat că intensificarea bombardamentelor în mai multe oraşe a avut "un impact din ce în ce mai important asupra bilanţului uman pentru civili", distrugând locuinţe, biserici, spitale şi şcoli. 

"Rezultatul este că din ce în ce mai mulţi civili sunt ucişi şi răniţi", a deplâns el. 

"Putin încă poate alege să oprească "escalada" şi "să găsească o cale diplomatică pentru a ieşi din criză şi a pune capăt invaziei", a insistat el. 

Îngrijorările sunt acum în special la portul Odesa, oraş strategic la Marea Neagră pe care ruşii îl bombardează, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski. 

"Credem că ruşii vor să cucerească Odesa", a afirmat un înalt responsabil al Pentagonului, fără a exclude un posibil atac amfibie susţinut de trupe la sol. Dar Washingtonul nu dispune "în acest stadiu de nicio indicaţie a unei posibile mişcări" pe acest front, a adăugat el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.