Agenţia Moody's menţine ratingul Aaa al Germaniei - cel mai bun rating posibil - şi o perspectivă stabilă şi estimează că prima economie europeană este suficient de solidă să absoarbă consecinţele crizei covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moody's subliniază ”foarte marea capacitate a Germaniei de a aplica politici bugetare eficiente şi de a-şi desfăşura largile rezerve bugetare în vederea limitării impactului covid-19”, dar şi ”vasta şifoarte competitiva economie germană care conduce la un venit pe cap de locuitor foarte mare”.

Agenţia salută ”instituţii şi o guvernanţă foarte solide”.

Perspectiva rămâne stabilă deoarece, consideră Moody's, ”riscurile unor scăderi (...) sunt atenuate în mod eficient prin foarte puternica sa vigoare economică, parametri bugetari foarte favorabili şi capacitatea instituţiilor ţării de a gestiona şocuri şi de a răspunde unor provocări pe termen lung”.

Germania este lovită în plin, din toamnă, de al doilea val de infecţii cu noul coronavirus, care a antrenat o prelungire a restricţiilor peste perioada sperată.

Produsul Intern brut (PIB) german s-a contractat cu 5% în 2020.

Institutul economic DIW mizează pe o contractare de 3% a PIB-ului în primul trimestru al lui 2021, iar Guvernul şi-a revizuit în scădere la 3% previziunile cu privire la creşterea economică.

Berlinul a lăsat, cu toate acestea, la o parte celebra sa rigoare bugetară şi a deblocat în martie ajutoare destinate întreprinderilor în valoare de aproape 1.000 de miliarde de euro - sub formă de plăţi de şomaj parţial, împrumuturi garantate şi ajutoare directe.

În iunie a deblocat alte 130 de miliarde de euro destinate unor investiţii viitoare şi unei relansări a consumului.

Ca rezultat, datoria publică a crescut la 70% din PIB în 2020 - cu zece puncte procentuale în plus faţă de nivelul dinaintea crizei.

Berlinul urmează să contracteze noi datorii în sumă de 300 de miliarde de dolari - un nivel fără precedent în istoria recentă a ţării.

Aceste cheltuieli au lăsat deoparte regula ”frânei îndatorării” - înscrisă în Constituţia germană din 2009 -, care interzice guvernului federal să împrumute mai mult de 0,35% din PIB, mai puţin în ”circumstanţe excepţionale”, cu autorizaţia Parlamentului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.