Prim-ministrul Republicii Moldova Dorin Recean şi omologul său ucrainean, Denîs Şmîhal, au participat vineri, în format de videoconferinţă, la ceremonia de semnare a protocoalelor interinstituţionale pentru deschiderea a şapte noi puncte de trecere a frontierei dintre cele două state care se pregătesc de negocieri de aderare la Uniunea Europeană. În plus, Moldova devine o ţară tot mai importantă pentru tranzitul mărfurilor ucrainene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În discuţia cu omologul de la Chişinău, prim-ministrul Ucrainei, Denîs Şmîhal, s-a referit la impactul favorabil pentru diversificarea comerţului bilateral şi consolidarea în continuare a „Coridoarelor de solidaritate” spre Uniunea Europeană. Timp de mai bine de un an, circa 1,6 milioane de tone de produse agricole ucrainene au tranzitat Republica Moldova.

„Este o victorie comună, iar angajamentul nostru este să progresăm împreună pe calea integrării în UE. Semnarea de azi a protocoalelor referitoare la organizarea punctelor comune de control la trecerea frontierei moldo-ucrainene constituie un pas esenţial spre aderarea la UE”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean în discuţia cu omologul său ucrainean, relatează NewsMaker.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

De asemenea, oficialii au convenit să promoveze în continuare dialogul bilateral şi să intensifice colaborarea pe segmentul securităţii regionale.

Cei doi premieri s-au referit şi la proiecte comune de infrastructură, între care demararea lucrărilor de construcţie a podului Coşăuţi – Iampil, precum şi la creşterea capacităţii de transportare şi stocare a gazelor naturale în ţara vecină.

Cât despre noile puncte de trecere a frontierei, acestea vor fi:

– Briceni – Rossoşani;

– Criva – Mamalîga;

– Giurgiuleşti – Reni;

– Larga – Kelmenţî;

– Palanca – Maiaki-Udobnoe;

– Pervomaisc – Kuciurgan;

– Platonovo-Goianul Nou.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.