Ancheta cu privire la cel mai sângeros atac armat în masă din istoria Canadei, soldat cu 18 morţi în Noua Scoţie, se anunţă complexă şi ar putea dura luni de zile, potrivit poliţiei, în contextul în care implică 16 scene ale crimei şi un atacator cu un mobil necunoscut, iar ţara îşi plânge morţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tragedia nu ar fi trebuit să aibă loc. Violenţa nu are ce căuta în ţara noastră”, a denunţat Justin Trudeau în conferinţa sa de presă zilnică, într-o ţară în care atacurile în masă sunt rare, spre deosebire de vecinul său american.

Premierul canadian a primit condoleanţe din partea cancelarului german Angela Merkel.

Trudeau a anunţat un ”priveghi virtual” naţional în omagiul victimelor - vineri seara -, pe Facebook, din cauza epidemiei noului coronavirus.

”S-a întâmplat în orăşele - Portapique, Truro, Milford şi Enfield -, locuri în care oamenii sunt puternic înrădăcinaţi, unde oamenii îşi cunosc vecinii, au grijă unii de alţii”, a declarat el sobru.

”Ne aşteptăm să fie şi alte” victime, a declarat ulterior, într-o conferinţă de presă, un reprezentant al Jandarmeriei Regale din Canada (GRC, poliţia federală), Chris Leather.

El a anunţat un nou bilanţ de 19 miorţi - cu tot cu atacatorul ucis prin împuşcare de poliţie duminică, la sfârşitul fugii acestuia,

Anchetatorii analizează nu mai puţiun de 16 scene ale crimei - inclusiv cinci clădiri sau case care au fost incendiate. Poliţia se teme că poate găsi şi alte victime, a precizat Leather, care avertizează că această anchetă, deosebit de complexă, ar putea să dureze ”luni” de zile.

Oare suspectul avea legături cu victimele? ”S-ar prea că anumite victime erau cunoscute de suspect şi că ele au fost ţintitte, în timp ce altele nu erau”, a adăugat oficialul.

Anchetatorii din cadrul GRC încearcă să stabilească ce l-a determinat pe Gabriel Wortman, un tehnician stomatolog în vârstă de 51 de ani, fără antecedente, să comită un asemenea carnagiu.

El a fost ucis prin împuşcare de către poliţie duminică, înainte de prânz (ora locală), în apropiere de Halifax, capitala provinciei, în urma unei fugi sângeroase de peste 12 ore şi de peste 100 de kilometri. El a parcurs o parte a acestei distanţe la bordul unei maşini asemănătoare celor ale poliţiei şi purtând cel puţin în parte o uniformă de poliţist.

Presa canadiană a început să identifice victimele - toate adulţi. În afară de poliţista Heidi Stevenson, o infirmieră, o isntitutoare şi mai multe cupluri cu copii au fost ucise.

 

”Un monstru mi-a asasinat mama azi. A asasinat-o, fără să se gândească. Durerea vine şi pleacă în valuri. Am impresia că sunt în afara propriului corp. Nu poate fi adevărat”, a deplâns pe Facebook Darcy Dobson după moartea lui Heather O'Brien, o infirmieră.

Martori au decarat pentru presă că bărbatul şi-a dat foc casei şi a ucis prin împuşcare mai multe persoane care ieşeau în stardă.

”UNUL DINTRE TIPII ACEIA BIZARI”

Atacul a început sâmbătă seara târziu, într-o casă din liniştita comună rurală de coastă Portapique, cu aproximativ 100 de locuitori. Poliţia, chemată de vecini care au auzit focuri de armă, a descoperit la faţa locului mai multe cadavre, în interiorul şi în faţa unei case. Atunci a început o urmărire care avea să dureze toată noaptea de sâmbătă spre duminică şi duminică dimineaţa.

Presa canadiană a început să ancheteze cu privire la personalitatea atacatorului.

Wortman - un milionar potrivit presei - deţinea două proprietăţi frumoase la Portapique şi o clinică de proteze dentare la Dartmouth, în apropiere de Halifax.

Vecini au declarat pentru cotidianul Globe and Mail că acesta avea o problemă cu alcoolul şi că clinica sa fost afectată de restricţii din cauza epidemiei noului cooronavirus, care au obligat afaceri neesenţiale să închidă.

Wortman avea o pasiune pentru echipamente şi maşini de poliţie, pe care le cumpăra la licitaţie şi apoi le restaura, au declarat martori.

Una dintre proprietăţile sale de la Portapique era un adevărat ”sanctuar” dedicat GRC, potrivit unui bărbat care-l cunoştea.

”Era unul dintre tipii aceia bizari, era cu adevărat pasionat de obiecte de colecţie de la poliţie”, declară Nathan Staples.

Această dramă constituie cel mai grav atac armat în masă din istoria recentă a Canadei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.