Rebelii yemeniţi Houthi, susţinuţi de Teheran, au cerut vineri "represalii rapide şi directe" după asasinatul generalului iranian Qassem Soleimani în Irak de forţele americane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Figură majoră în Republica islamică, generalul Soleimani, emisar al Teheranului pentru afaceri interne irakiene, şi un alt lider pro-iranian în Irak au fost ucişi de un raid american la Bagdad. 

Acest raid a fost ordonat de preşedintele Donald Trump, la trei zile după un atac surprinzător contra ambasadei Statelor Unite. 

"Condamnăm acest asasinat iar represalii rapide şi directe sunt soluţia", a declarat Mohammed Ali al-Houthi, un înalt responsabil al rebelilor, pe contul de Twitter. 

Susţinuţi de Iran, rebelii houthi au confiscat din 2014 capitala Sanaa şi secţiuni întregi din Yemen, ţară devastată de un război care a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU. 

Din 2015, o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită şi aliaţii săi, în special Emiratele Arabe Unite, intervin pentru sprijinirea forţelor de la guvernare recunoscute de comunitatea internaţională contra houthi.  

În septembrie 2019, rebelii houthi au revendicat atacuri la două situri petroliere majore în estul regatului saudit, care în prezent şi-au redus jumătate din producţie. Arabia Saudită şi Statele Unite au acuzat Iranul că se află în spatele acestor atacuri. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.