Moartea lui George Floyd şi valul de furie istorică împotriva rasismului şi brutalităţilor poliţiei au schimbat datele jocului în ceea ce-l priveşte pe Joe Biden, a cărui alegere a unei partenere de cursă care poate deveni prima vicepreşedintă de culoare a Statelor Unite pare să se impună, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatoarea Kamala Harris, o mare favorită, aleasă în Camera Reprezentanţilor, Val Demings sau primarul Atlantei Keisha Lance Bottoms - toate au vorbit cu vigoare, pasiune şi emoţie despre valul care a cuprins ţara după ce l-a văzut pe acest afroamerican murind, dar şi despre propria lor experienţă de femei de culoare în Statele Unite.

Iar cota lor a crescut pe site-urile de pariuri online care mizează pe următoarea parteneră de cursă a candidatului democrat la Casa Albă.

Cu sete de dreptate şi schimbare, manifestanţi care se mobilizează de la moartea sa, la 25 mai, şi alegătorii afroamericani ”cer o vocepreşedintă de culoare”, declară Daniel Gillion, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Pennsylvania.

”Bookmaker”-ii au luat notă de acest lucru.

Unele dintre marile favorite în urmă cu trei săptămâni au scăzut în prognosticuri - senatoarele foste candidate la Casa Albă Elizabeth Warren şi Amy Klobuchar sau guvernatoarea din Michigan, Gretchen Whitmer.

Toate sunt candidate albe.

Fostul vicepreşdinte al lui Barack Obama a promis în martie că va alege o femeie pentru a-l înfrunta împreună pe republicanul Donald Trump la 3 noiembrie. Şi a subliniat, în mai multe rânduri, că are în vedere candidate afroamericane.

Popular în rândul alegătorilor de culoare, cărora le datoarează în bună parte victoria în alegerile primare democrate, acest veteran al politicii ştie că mobilizarea lor este o cheie pentru orice democrat care visează să ajungă la Casa Albă.

Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, a mărturisit marţi seara, la CBS că ultimele două săptămâni au ”sporit nevoia şi urgenţa” de a alege pe cineva care este ”complet pe aceeaşi lungime de undă” cu el.

”Vreau pe cineva solid şi care să poată, care să fie gata să fie preşedinte încă din prima zi”, a adăugat cel care va fi cel mai bătrân lider din istoria Statelor Unite în cazul unei victorii.

În această campanie prezidenţială extraordinară, deja bulversată de pandemia covid-19, iar apoi de moartea lui George Floyd, nu este exclus ca alt eveniment neaşteptat să-i influenţeze opţiunea, pe care vrea să o dezvăluie către 1 august.

Însă, în acest stadiu, ”Joe Biden are numeroase motive să opteze pentru una dintre candidatele de culoare”, recunoaşte Kyle Kondik, un politolog la Universitatea din Virginia.

KAMALA HARRIS

Fosta rivală a lui Joe Biden în alegerile primare democrate, Kamal Harris, în vârstă de 55 de ani, făcea parte încă de la început din plutonul posibilelor partenere de cursă, mulţumită experienţei sale solide.

Fiica unor imigranţi jamaican şi indian, ea a fost prima femeie şi prima persoană de culaore aleasă procuror a Californiei, iar apoi, în 2017, prima femeie originară din Asia de Sud şi a doua aleasă de culoare în Senat.

Ea l-a atacat însă fără menajamente pe Joe Biden în timpul unei dezbateri democrate, în problema ultrasensibilă a poziţiilor sale trecute cu privire la segregarea rasială.

Cei doi democraţi, care se cunosc de mult timp, s-au împăcat între timp.

Însă, în contextul unei profunde puneri în discuţie a funcţionării sistemului judiciar şi penal faţă de minorităţi, trecutul său de procuror ar putea să-i dăuneze.

VAL DEMINGS

Aleasă în Camera Reprezentanţilor în 2017, Val Demings, în vârstă de 63 de ani, s-a făcut deja remarcată în timpul procesului destituirii lui Donald Trump.

După moartea lui George Floyd, declaraţii împotriva ”rasismului instituţional” alături de cariera acestei foste poliţiste şi apoi şefe a Poliţiei din Orlando, în Florida, au făcut să-i crească cota.

În cazul în care Joe Biden ”mă întreabă, voi răsounde «da»”, a declarat ea luni, la Axios, fără vreo ambiguitate.

”Trecutul său în poliţie îi permite, în mod ideal, să susţină atât forţele de ordine şi să evoce în mod foarte deschis revendicările manifestanţilor”, subliniază Kyle Kondik.

KEISHA LANCE BOTTOMS

Printr-un discurs improvizat uluitor, în care i-a îndemnat pe participanţii la revolte să se întoarcă acasă, la 29 mai, primarul din Atlanta Keisha Lance Bottoms a urcat brusc în plutonul din frunte, în pofida lipsei sale de experienţă la nivel naţional.

În vârstă de 50 de ani, ea a fost una dintre primii primari ai unui mare oraş care l-a susţinut pe Joe Biden în alegerile primare.

”Dacă vicepreşedintele crede că l-aş putea ajuta să câştige în noiembrie şi că sunt cea mai bine plasată, mă voi gândi serios”, a declarat ea luni la Axios.

O candidată înfrântă la postul de guvernatoare a statului Georgia, cota lui Stacey Abrams, în vârstă de 46 de ani, a crescut în ultimele zile pe site-ul specializat PredictIt, care o clasează la egalitate cu o altă posibilă candidată, fosta consilieră în probleme de securitate naţională a preşedintelui Barack Obama Susan Rice, în vârstă de 55 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.