Principala coaliţie a taberei reformatoare din Iran cere miercuri un referendum în vederea ieşirii din ”criza” contestării declanşate de moartea în detenţie a lui Mahsa Amini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iranul este teatrul unei contestări declanşate de moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, la vârsta de 22 de ani, arestată cu trei zile mai înainte de Poliţia Moravurilor, care a acuzat-o de încălcarea codului vestimentar ce impune purtarea vălului în public.

”Frontul iranian al Reformelor cere schimbări imediate, curajoase şi novatoare” ale statului, în vederea deschiderii ”unui dialog eficient la scară naţională”, scrie mişcarea într-un comunicat publicat pe site.

Frontul Reformelor, înfiinţat în martie 2021 de către fostul preşedinte reformator Mohammad Khatami, este alcătuit de partide din tabăra reformatoare.

”Această primă acţiune este posibilă cu sprijinul (...) Constituţiei actuale şi prin aplicarea ei  integrală, inclusiv (...) a Articolului 59 privind organizarea unui referendum”, se arată în comunicat.

Constituţia iraniană prevede organizarea unui ”referendum şi unei referinţe directe la voturile poporului” în probleme economice, politice, sociale şi culturale foarte importante.

”Deciziile practice ale liderilor ţării în acest domeniu pot opri efectiv criza şi deschide orizonturi cetăţenilor dezamăgiţi, nemulţumiţi şi furioşi”, subliniază mişcarea.

Zeci de persoane, în principal manifestanţi, dar şi membri ai forţelor de securitate, au fost ucise de la începutul contestării.

Alte mii de persoane au fost arestate la manifestaţii, catalogate în general drept ”revolte” de către autorităţi.

Peste 2.000 de persoane au fost inculpate - dintre care jumătate la Teheran - în ultimele aproape două luni, potrivit justiţiei iraniene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.