Pe populara insulă grecească Paros, un protest al localnicilor, care cer spaţiu şi acces liber la plajele sale de nisip, a generat o mişcare tot mai amplă, la nivel naţional, împotriva extinderii şezlongurilor scumpe închiriate de companii private, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestele, denumite de presă "Mişcarea prosoapelor", s-au răspândit rapid din Paros pe insula vecină Naxos şi în alte locuri de vacanţă din nordul şi sudul ţării.

"Localnicii se bucură de liniştea de aici, aşa că nu vrem ca aceasta plaja să fie ocupată de afaceri, care se preocupă de bani, şi nu de natură şi de atmosfera", a declarat Ronit Nesher, un locuitor din Paros, în vârstă de 53 de ani. "Nu vrem ca plaja să fie ocupată de umbrele şi de paturi cu baldachin uriaşe, ştiţi, cu adevărat uriaşe, care nu au nimic de-a face cu simplitatea insulei", explică localnicul.

Plajele sunt publice în Grecia, o ţară care primeşte milioane de turişti în fiecare an, mai ales în timpul verii, principalul său sezon turistic. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de firme au primit licenţe pentru a închiria şezlonguri şi umbrele de soare pe care le instalează de-a lungul unei porţiuni de plajă.

Protestatarii spun că preţurile pentru două şezlonguri şi o umbrelă pot depăşi adesea 100 de euro pentru o zi şi, în multe cazuri, afacerile se extind mult dincolo de zona de plajă convenită, lăsând puţin loc pentru cei care doresc să întindă un prosop şi să facă plajă gratis.

"Venim aici în mod paşnic. Vrem doar să vă spunem că încercăm să ne revendicăm dreptul de a avea acces liber la plajele noastre", a spus la megafon unul dintre protestatari în timp ce se plimba printre şezlongurile de pe plaja Marcello din Paros.

Un procuror a lansat o anchetă în cazul lui Paros.

În Naxos, peste 5.000 de persoane s-au alăturat grupului de Facebook "Salvaţi acum plajele din Naxos!", care a depus şi o plângere legală.

"Plajele sunt atât de pline de mobilier, încât mulţi oameni care nu vor să stea pe un pat sau pe un scaun, pur şi simplu nu mai au alt spaţiu unde să stea", a declarat Eleni Andrianopoulou, în vârstă de 47 de ani, unul dintre organizatorii grupului.

Grecia are o coastă lungă de 16.000 de kilometri şi sute de plaje unde companiile închiriază şezlonguri. Ţara a ieşit dintr-o criză a datoriilor în urmă cu cinci ani şi se bazează foarte mult pe turism pentru redresarea economică.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.