Serviciile germane de informaţii interne (BfV) din landul Saxonia îi supraveghează pe membrii mişcării islamofobe Pegida, care a apărut în această regiune din fosta RDG, pe care o califică drept ”extremistă” şi ”anticonsttuţională”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu mai este posibilă considerarea” mişcării înfiinţate în 2014 ”o componentă a scenei extremei drepte”, anunţă filiala din landul Saxonia a Oficiului german de protecţia Constituţiei (BfV), care o califică de-acum drept o ”mişcare cu aspiraţii extremiste manifeste”.

Pegida este astfel clasată în rândul grupărilor care se opun Constituţiei, iar membrii ei sunt supuşi unei supravegheri a poliţiei, anunţă BfV.

Alte landuri germane, de exemplu Bavaria, au luat măsuri similare.

Mişcarea a atras la început ”un public eterogen” şi a apărat poziţii ”moderate”, însă s-a radicalizat în timp, atât ideologic, cât şi la nivelul discursului, precizează Oficiul.

”În public răspândeşte poziţii care sunt incompatibile cu ansamblul valorilor Republicii federale germane”, argumentează BfV, citând între altele o respingere a parlamentarismului, a statului de drept, o respingere a antisemitismului şi antiislamului şi o ostilitate faţă de minorităţi.

Pegida - lansată în 2014 de către Lutz Bachmann, prin intermediul unor manifestaţii spontane şi săptămânale la Dresda - se află la originea unei ascensiuni a extremei drepte antimigraţie în Germania, care este în prezent prima forţă a opoziţiei în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german.

Saxonia - vecină cu Polonia şi Cehia, un land din fosta RDG - a provocat un cutremur politic în alegerile legislative din septembrie 2017.

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) - împotriva migraţiei şi anti-Merkel - a devenit atunci prima forţă politică din land, după ce a obţinut 27% din voturile exprimate, de două ori mai mult decât media sa naţională.

BfV a plasat la începutul lui martie AfD sub supravegherea poliţiei, invocând atingeri aduse ordinii democratice - după care această decizie a fost suspendată - din cauza unor probleme de procedură - de către un tribunal administrativ de la Koln.

Serviciile de informaţii interne au palsat sub supraveghere, la sfârşitul lui aprilie, o parte a mişcării împotriva restricţiilor impuse din cauza pandemiei covid-19, care manifestează cu regularitate în ţară şi care răspândeşte, acuză BfV, teorii ale complotului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.