Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, consideră că declaraţia premierului Mihai Tudose privind autonomia Ţinutului Secuiesc este absolut inacceptabilă, nedemnă de valorile europene şi de secolul XXI. El a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în urma afirmaţiilor premierului român ambasadorul României la Budapesta a fost convocat în această dimineaţă la Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, subliniind că aşteaptă de la Guvernul României lămuriri urgente în acestă chestiune. Reacţia lui Péter Szijjártó vine după ce miercuri seară premierul român a vorbit la Realitatea TV despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, semnată recent la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că ”dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susţine că "declaraţiile făcute de prim-ministrul României atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valenţe etnice, anti-maghiare şi punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil". MAE mai spune că demersuri precum cel privind Rezoluţia pentru autonomia Ţinutului Secuiesc "sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanţiale adoptate de-a lungul timpului de autorităţile române în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Principalele partide din Ungaria îşi exprimă “revolta” faţă de afirmaţiile premierului Tudose privind autonomia: Denotă o agresivitate de nepermis pentru un şef de guvern al unui stat care se consideră european
CITEȘTE ȘI MTI: MSZP şi Jobbik, partidele de opoziţie din Ungaria, cer demisia premierului Mihai Tudose pentru declaraţia cu privire la autonomie şi la steagul secuiesc

MAE: Declaraţiile premierului privind autonomia punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil

Ministerul Afacerilor Externe transmite, vineri după-amiază, că a luat notă de mesajele transmise de autorităţile de la Budapesta, care l-au convocat pe ambasadorul român, susţinând că "declaraţiile făcute de prim-ministrul României atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valenţe etnice, anti-maghiare şi punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil". MAE mai spune că demersuri precum cel privind Rezoluţia pentru autonomia Ţinutului Secuiesc "sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanţiale adoptate de-a lungul timpului de autorităţile române în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie".

"Declaraţiile făcute de prim-ministrul României atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valenţe etnice, anti-maghiare şi punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil. Semnalăm, totodată, faptul că dezbaterea în spaţiul public pe acest subiect survine în contextul în care iniţiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluţiei comune a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie", arată MAE într-un comunbicat de presă.

Ministerul român de Externe mai spune că aceste demersuri, pe o temă care ţine strict de ordinea constituţională a României şi asupra căreia s-au pronunţat anterior atât factorii politici, cât şi instanţa constituţională din România, nu contribuie la menţinerea unui spirit de convieţuire interetnică armonioasă şi nici la progresul în relaţia bilaterală.

"Astfel de gesturi sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanţiale adoptate de-a lungul timpului de autorităţile române în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale. MAE dezavuează orice provocări de această natură, mai ales în anul în care România îşi propune să sărbătorească Centenarul Marii Uniri într-un spirit de unitate, toleranţă şi respect reciproc între toţi cetăţenii săi, indiferent de etnia acestora. MAE îşi exprimă încrederea că relaţiile româno-ungare vor avea în continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentaţi de Tratatul politic de bază şi Declaraţia privind cooperarea şi parteneriatul strategic pentru Europa în secolul XXI şi se vor dezvolta în spiritul valorilor europene", adaugă Ministerul Afacerilor Externe.

Ministrul ungar de Externe: Declaraţia premierului român privind autonomi Ţinutului Secuiesc, absolut inacceptabilă. În mod evident şi fără echivoc, Guvernul României trebuie să rezolve cât mai curând posibil această situaţie

Ministrul ungar de Externe a subliniat că în interesul comunităţii maghiare care trăieşte în România Guvernul ungar a încercat întotdeauna să aşeze relaţiile bilaterale pe baza respectului reciproc, intenţie care s-a bucurat când de mai multă, când de mai puţină reciprocitate din partea guvernelor României, potrivit portalului de ştiri hirado.hu.

Totodată, ministrul de Externe de la Budapesta a spus că este incontestabil faptul că declaraţia premierului României, “în care practic a ameninţat cu executarea o comunitate etnică şi pe liderii acesteia, este absolut inacceptabilă, respectiv, nedemnă de valorile europene şi de secolul XXI”.

"În consecinţă, Ungaria consideră că, în mod evident şi fără echivoc, Guvernul României, respectiv prim-ministrul trebuie să rezolve cât mai curând posibil această situaţie", a afirmat ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó.

El a mai anunţat că ambasadorul Româniai la Budapesta a fost convocat vineri dimineaţă la Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, unde ministrul-adjunct ungar i-a transmis poziţia Guvernului de la Budapesta privind situaţia, în timp ce ambasadorul a încercat să oferte “anumite explicaţii lingvistice” referitoare la declaraţie.

Péter Szijjártó a spus că Guvernul ungar nu priveşte această problemă ca fiind una de ordin lingvistic, ci una mult mai importantă. 

"În interesul comunităţii maghiare care trăieşte în România, obiectivul Ungariei este în continuare acela de a avea cu România o relaţie echilibrată, calmă, cumpănită, bazată pe respect reciproc, dar fără îndoială, această declaraţie nu vine în niciun fel în întâmpinarea acestei dorinţe", a mai arătat ministrul ungar.

Péter Szijjártó a subliniat, de asemenea, că dezbaterile privind drepturile minorităţilor sunt frecvente în Europa şi, întrucât este vorba despre o chestiune sensibilă, este nevoie de un comportament civilizat şi de respect reciproc, lucruri care lipsesc cu desăvârşire din declaraţia premierului Tudose. “A ameninţa fizic, a ameninţa cu executarea pe altul, pe alţii, şi mai ales o întreagă comunitate etnică, este absolut inacceptabil”, a reiterat şeful diplomaţiei ungare, adăugând că pentru a preveni ca situaţia să devină una intolerabilă, prim-ministrul român şi Guvernul României trebuie să facă un gest.

La întrebarea unui jurnalist, dacă nu sunt total lipsite de speranţă strădaniile maghiare de a obţine autonomia, luând în considerare poziţia de respingere pe care românii o au faţă de această chestiune, Péter Szijjártó a declarat: "Dezbaterea privind autonomia este legitimă, iniţiativa aparţine unor partide care funcţionează în mod legal în România, iar dezbaterea poate avea loc în mod civilizat".

La o altă întrebare privind consecinţele pe care le va avea eventualul refuz al premierului român de a-şi cere scuze pentru cuvintele sale, ministrul ungar de Externe a răspuns că Ungaria aşteaptă deocamdată să vadă care va fi atitudinea şi comportamentul liderilor politici de la Bucureşti. Acesta a mai specificat că au loc consultări permanente în privinţa acestei chestiuni cu liderii Uniunii Democrate Maghiare din România.

Miercuri seară, la Realitatea TV, premierul Mihai Tudose a vorbit despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că ”nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”. ”Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.

Joi, premierul Mihai Tudose a scris pe Facebook, referindu-se la rezoluţia privind autononia Ţinutului Secuiesc, că refuză orice dialog legat de autonomia unei părţi a României şi că discuţiile pe această temă sunt în afara legii. Şeful Executivului şi-a nuanţat declaraţiile făcute cu o seară în urmă pe acest subiect la Realitatea TV.

Rezoluţia semnată luni, la Cluj-Napoca, de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM) arată că se doreşte obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, care ar trebui să devină “o regiune autonomă în limitele sale istorice”, cu organism de decizie cu competenţe legislative şi executive regionale în domeniile educaţiei, culturii, informării, economiei, dar şi domeniul funcţionării propriului aparat de administraţie publică.

Liderii politici maghiari arată că “administraţia Ţinutului Secuiesc poate fi eficientă şi va servi interesele cetăţenilor, dacă are la bază structura fostelor Scaune Secuieşti”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.