Ministrul mexican al Apărării, Salvador Cienfuegos, a declarat vineri că legalizarea opiului pentru uz medicinal ar putea reduce violenţele cauzate de lupta cartelurilor pentru câmpurile de mac şi rutele de trafic din sud-vestul ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cienfuegos a vorbit despre acest subiect în timpul unei vizite în oraşul Teloloapan din statul Guerrero, unde rata criminalităţii este foarte mare şi unde este produsă mare parte din heroina traficată în Statele Unite.

Legalizarea „este deja în discuţie”, a spus el, citat de Reuters. „Cred că poate fi o soluţie a problemei”, a declarat ministrul, după ce a fost întrebat despre violenţele din statul mexican şi despre propunerea de a permite producţia.

Olga Sanchez, ministrul de Interne delegat de preşedintele ales Andres Manuel Lopez Obrador, a afirmat că următoarea administraţie va analiza legalizarea producţiei de opiu pentru uz farmaceutic.

Guvernatorul statului Guerrero a susţinut ideea, iar legislatorii statului au întocmit un proiect de lege în acest sens, trimis în luna august congresului.

„Este un subiect care trebuie dezbătut. În principiu, mi se pare că este corect”, a mai afirmat Cienfuegos.

El s-a arătat îngrijorat legat de garantarea siguranţei fermierilor, dacă aceştia vor înceta să mai vândă droguri traficanţilor şi vor începe să furnizeze opiu statului, pentru a fi produsă morfina.

Lopez Obrador, lider de stânga, care a câştigat alegerile prezidenţiale în luna iulie şi va prelua protofoliul pe 1 decembrie, propune schimbări majore în strategia războiului împotriva drogurilor. El a sugerat o pace şi amnestie negociate cu dealerii nonviolenţi de droguri, traficanţii şi fermierii.

Este aşteptat ca, în curând, el să numească un nou ministru al Apărării, în locul lui Cienfuegos.

Mexicul este prins de 12 ani într-o luptă sângeroasă cu bandele de traficanţi de droguri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.