Ministrul francez de Externe Catherine Colonna s-a întîlnit la beijing cu omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian, pentru a-i cere eliberarea francezilor reţinuţi de către Teheran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Catherine Colonna a profitat de un moment, în cea de a doua zi a unei vizite de stat a preşedintelui Emmanuel Macron în China, pentru a se întâlni, joi, cu omologul său, prezent şi el la Beijing.

Ea ”a discutat cu omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian, prezent la Beijing la o reuniune cu ministrul saudit de Externe. Ea şi-a reiterat cererea presantă de a eliberare imediată a celor şase francezi deţinuţi arbitrar de către Iran”, anunţă vineri într-un comunicat Ministerul francxez de Externe.

Miniştrii iranian şi saudit de Externe au fost prezenţila Beijing în cadrul unei apropieri recente spectaculoase între cele două ţări rivale, mediată de Beijing, care s-a impus astfel ca un nou actor diplomativc major atât în regiune, cât şi în lume.

”În cadrul întâlnirii s-au abordat şi situaţia din Iran, toate dosarele regionale şi programul nuclear iranian. Ministrul (francez) a exprimat îngrijorarea Franţei faţă de atitudinea autorităţilor iraniene în aceste subiecte”, precizează Parisul.

Câteva zeci de occidentali sunt reţinuţi în Iran, prezentaţi de către susţinătorii lor drept nişte persoane nevinovate folosite de către Teheran ca mijloc de presiune şi monedă de schimb.

Iranul şi marile puteri din Ocident încearcă - în zadar - să resusciteze Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Occidentul a impus o serie de sancţiuni oficialilor implicaţi în reprimarea unei contestări populare în curs în Iran după moartea în septembrie a lui Mahsa Amini, o tânără kurdă arestată de Poliţia Moravurilor.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.