Ministrul francez al Sănătăţii Olivier Véran a declarat că s-a vaccinat cu a treia doză de vaccin împotriva covid-19, transmiţând astfel un semna în vederea vaccinării a milioane de persoane cu un booster, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Olivier Véran, un medic neurolog, a fost vaccinat cu un booster antcovid Pfizer-BioNTech marţi seara, la un spital din Paris, după ce s-a vaccinat cu o primă doză de vaccin AstraZeneca în februarie şi a făcut un rapel cu Moderna la începutul lui mai.

”Am profitat pentru a face în acelaşi timp, în celălalt braţ, un vaccin împotriva gripei”, la patru zile după ce a lansat campania vaccinării împotriva grpei sezoniere în Franţa, a precizat el.

”Mă protejez pe mine, protejez persoanele cu care intru în contact. Lansez un semnal să mergeţi (să vă vaccinaţi)”, a subliniat Olivier Véran.

Aproximativ 2,5 dintre cele 6,8 milioane de persoane care pot fi vaccinate cu un booster anticovid, la şase luni de la rapel, s-au vaccinat până în prezent, în contextul în care bilanţul epidemiei începe să crească uşor.

Este vorba despre persoane în vârstă de peste 65 de ani care locuiesc acasă, persoane bolnave de boli grave şi cu comorbidităţi, despre rezidenţi ai azilurilor de bătrâni (EHPAD) şi personalul de îngrijire.

”Însă (nivelul vaccinării) creşte”, notrează Olivier Véran, referindus-e la ritmul actual, de ”100.000 de doze boster pe zi” şi la creşterea numărului programărilor.

Persoanele în vârstă de peste 65 de ani sunt ”majoritar” vaccinate cu boosterul, a subliniat ministrul, şi anume 64% dintre cele care tăiesc acasă, 63% dintre cele din aziluri, untăţi de îngrijri medicale pe perioadă îndelungată sau în reşedinţă autonomă.

Publcul cel mai dificil de vaccinat cu un booster este alcătuit din persoane, indiferent de vârstă, care au optat să se vaccineze cu Janssen, cu o singură doză - un milion de persoane, dintre care doar 20% au solicitat un booster.

Guvernul francez aşteaptă recomandări ştiinţifice cu privire la integrarea boosterului în certificatul sanitar.

Potrivit lui Olivier Véran, care a solicitat opinia Înaltei Autorităţi a Sănătăţii (HAS), Comitetului de orientare a strategiei vaccinării şi Consiliului Ştiinţific, aceste avize urmează să sosească ”în câteva zile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.