Ministrul britanic de stat fără portofoliu Gavin Williamson a demisionat din noul Guvern conservator în urma unor acuzaţii de comportament ”imoral” şi cu privire la trimiterea unor mesaje nepotrivite unor deputaţi şi foşti colegi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După cum ştiţi, există o procedură cu privire la o plângere în curs referitoare la mesaje pe care le-am trimis unei colege”, scrie Gavin Williamson într-o scrisoare adresată premierului Rishi Sunak, pe care a postat-o pe Twitter.

”Alte acuzaţii au fost proferate”, iar ”ele devin o o distragere de la munca bună a acestui Guvern”, scrie şi anunţă că demisionează.

Demisia lui Gavin Williamson - prima din noul Guvern conservator format în urmă cu două săptămâni - intervine în urma unei serii de dezvăluiri cu privire la mesaje pline de insulte şi ameninţări pe care ministrul le-a trimis.

El ar fi insultat-o, pe e-mail, pe fosta ”whip” - însărcinată cu disciplina deputaţilor conservatori - Wendy Morton pentru a se plânge că nu a fost invitat la funeraliile lui Elizabeth a II-a.

Alţii îl acuză de hărţuire pe când era ministrul Apărării şi de comportament ”imoral” pe când era ”whip”.

Potrivit adjunctei sale whip Anne Milton, el s-ar fi folosit de dificultăţile financiare ale unui deputat ca mijloc de presiune.

Wendy Morton cataloghează aceste comportamente ale lui Gavin Williamson drept ”neetice şi imorale” şi a declarat postului Channel 4 că a avut ”impresia că-i plăceau bârfele murdare şi că le folosea ca mijloc de presiune la nevoie”.

Potrivit altor acuzaţii, Gavin Williamson ar fi făcut declaraţii violente împotriva unui funcţionar pe când era ministru al Apărării, căruia i-a spus ”să-şi taie gâtul” şi ”să se arunce pe fereastră”.

Serviciile premierului Sunak, Partidul Conservator şi Comisia însărcinată cu Hărţuirea în Parlamentul britanic au deschis anchete.

Numirea lui Gavin Williamson, în vârstă de 46 de ani, în Cabinetul lui Rishi Sunak a ridicat întrebări, atât de controversat este personajul.

Gavin Williamson a fost destituit în două rânduri din Guvern - în timpul Theresei May, din cauza unei divulgări de documente şi apoi în timpul lui Boris Johnson, în timpul pandemiei covid-19.

Rishi Sunak ar fi fost pus la curent în avans cu privire la acuzaţiile care-l vizează pe ministrul său, provocând critici ale opoziţiei.

El şi-a reiterat marţi încrederea în ministrul său, după care a anunţat marţi seara că-i acceptă demisia ”cu o mare tristeţe”, dar că ”înţelege” această demisie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.