În ziua în care s-au împlinit 9 ani de la începutul ocupaţiei temporare a teritoriului Ucrainei de către Rusia, ministrul britanic de externe James Cleverly a subliniat că Crimeea face parte din Ucraina, transmite Ukrinform.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi se împlinesc 9 ani de când Rusia a anexat ilegal Crimeea şi a început asuprirea poporului său. În curând vom marca un an de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina", a postat Cleverly pe Twitter. Crimeea este Ucraina şi nu vom uita acest lucru, a precizat el.

Ministrul a adăugat că "Putin ar putea opri acest război în orice moment prin retragerea trupelor sale."

La 20 februarie 2014, trupele ruseşti au început ocuparea Crimeei. În peninsulă au apărut camioane fără numere de înmatriculare şi "omuleţi verzi" - soldaţi înarmaţi în uniforme nemarcate.

În acelaşi timp, au fost create şi înarmate formaţiuni armate neregulate de mercenari din rândul locuitorilor locali, conduse de ofiţeri ai serviciilor speciale şi ai forţelor armate ruseşti. Deja la 16 martie, în peninsula ocupată, Rusia a organizat un "referendum" privind statutul Crimeei, iar două zile mai târziu, la 18 martie, la Kremlin a fost semnat aşa-numitul Acord privind admiterea Republicii Crimeea în Federaţia Rusă.

Până în prezent, toate organizaţiile internaţionale influente au recunoscut ocuparea şi anexarea peninsulei ca fiind ilegale şi au condamnat acţiunile Rusiei. În special, au fost deja adoptate nouă rezoluţii ale ONU privind Crimeea. Ţările occidentale au impus sancţiuni economice Federaţiei Ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.