Ministrul britanic al Muncii, Amber Rudd, a declarat sâmbătă că acordul pentru Brexit al prim-ministrului Theresa May este singurul plan disponibil pentru a părăsi Uniunea Europeană, iar dacă acesta nu va trece de votul de marţi, orice se poate întâmpla, inclusiv un nou referendum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministra, care a făcut în timpul referendumului din 2016 campanie pentru ca Marea Britanie să rămână în UE, susţine planul prim-ministrului, în ciuda opoziţiei arătate de peste 100 de conservatori membri ai parlamentului care au anunţat că vor vota împotrivă.

Ea a recunoscut că, dacă acordul nu va trece de vot, acest lucru ar putea duce la un nou referendum sau la o altă strategie de ieşire, inclusiv opţiunea „Norway-plus”, care ar presupune rămânerea în zona economică europeană.

Rudd a respins ideea ca Theresa May ar fi forţată să demisioneze dacă pierde votul de marţi în Camera Comunelor, spunând că „nu se pune problema” ca prim-ministrul să renunţe.

Amber Rudd, reinstalată recent în Cabinetul May după ce a demisionat în aprilie, a făcut aceste afirmaţii într-o emisiune a BBC Radio 4, după ce într-un interviu acordat Times a afirmat că planul B pe care l-ar prefera ar fi modelul „Norway-plus”.

Norvegia nu este stat membru al UE, dar face parte din piaţa unică a blocului comunitar.

„Cel mai bun acord pe care îl avem este cel pe care l-a prezentat prim-ministrul. Cei mai mulţi dintre noi s-au coalizat în spatele lui. Cred că este cel mai bun compromis. Am privit înainte şi am văzut că, dacă nu trece, orice se poate întâmpla. Pot fi tot felul de alternative care pot fi prezentate, ceea ce reprezintă un motiv de a susţine prim-ministrul în votul de marţi (...) Ea (May, n.r.) are dreptate, este un singur plan. este remarcabil, cred, că a reuşit să facă un plan care să fie în acord cu rezultatul referendumului”.

Ea a continuat: „Dacă înţelegerea nu trece, orice se poate întâmpla. Ar putea fi haos după retragerea acordului, dacă nu trece”.

Rudd a calificat drept iresponsabilitate din partea membrilor parlamentului să permită ca „într-o perioadă de instabilă să ajungem într-o instabilitate şi mai mare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.