Marea Britanie este gata să ia măsuri unilaterale care ar suspenda controalele vamale asupra mărfurilor care circulă în Irlanda de Nord, a declarat ministrul de Externe Liz Truss înaintea discuţiilor cu Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Truss urmează să poarte discuţii cu vicepreşedintele UE, Maros Sefcovic, săptămâna aceasta, pentru a rezolva neînţelegerile legate de acordurile comerciale post-Brexit pentru Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit care împarte graniţa terestră cu Irlanda, membră a UE.

Pentru a evita controalele la frontieră controversate din punct de vedere politic între Irlanda şi Irlanda de Nord, Marea Britanie şi UE au convenit că Irlanda de Nord va rămâne efectiv în uniunea vamală a UE pentru mărfuri, în schimb, verificările au loc asupra mărfurilor care circulă între Marea Britanie continentală şi Irlanda de Nord.

Cu toate acestea, au existat fricţiuni cu privire la modul în care acest lucru se aplică în practică - în special pentru bunurile destinate să rămână în Irlanda de Nord - precum şi rolul de arbitraj al Curţii Europene de Justiţie a UE.

”Vreau o soluţie negociată, dar dacă trebuie să folosim prevederi legitime, inclusiv articolul 16, sunt dispus să fac asta”, a scris Truss în ziarul The Telegraph.

”Nu mă voi angaja la nimic care ar face ca oamenii din Irlanda de Nord să nu poată beneficia de aceleaşi decizii privind impozitarea şi cheltuielile ca şi restul Regatului Unit, sau ca mărfurile care circulă în propria ţară să facă obiectul verificărilor, a spus Truss.

Ambasadorul Uniunii Europene în Regatul Unit, Joao Vale de Almeida, a declarat duminică că blocul nu este ”prea impresionat” de poziţia britanică cu privire la articolul 16, care permite fiecărei părţi să decidă unilateral să înceteze implementarea unor părţi ale protocolului care reglementează comerţul cu Irlanda de Nord dacă există probleme practice substanţiale sau o deturnare a comerţului.

”Am mai auzit asta de la guvern, aşa că nu suntem surprinşi, nu suntem prea impresionaţi, dar încă credem că nu este foarte util să continuăm să agităm problema articolului 16”, a spus el pentru Sky News.

”Cred că ceea ce ar trebui să ne concentrăm, cel puţin noi acolo ne concentrăm, este să încercăm să găsim soluţii”.

 Truss l-a înlocuit pe David Frost ca principal negociator pentru Brexit al Marii Britanii în decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.