Ministrul israelian al Securităţii Naţionale Itamar Ben Gvir îndeamnă din nou, miercuri, la o plecare masivă a palestinienilor din Fâşia Gaza, şi respinge critici ale Statelor Unite care au denunţat declaraţii precedente în acest sens drept un scenariu ”iresponsabil”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite sunt prietenii noştri buni, dar înainte de toate noi vom face ceea ce este bine pentru statul israelian: încurajarea emigrării a sute de mii de persoane din (Fâşia) Gaza le va permite rezidenţilor (israelieni) să rămână acasă (la bariera de securitate a Israelului) şi să trăiască în securitate protejându-ne militarii”, a scris pe X Itamar Ben Gvir răspunzând criticilor Washingtonului.

Itamar Ben Gvir, liderul Partidului Forţa Evreiască (extremă dreapta, pro-colonişti) a îndemnat luni la o revenire a coloniştilor evrei în Fâşia Gaza, după războiul în curs, şi la o ”încurajare” a populaţiei enclavei să emigreze în străinătate, la o zi după ce alt ministru de extremă dreapta, al Finanţelor, Bezalel Smotrich, a făcut un apel similar.

Expulzarea unei populaţii din teritoriul său este interzisă de Convenţiile de la Geneva - care constituie nucleul dreptului umanitar internaţional -, iar Statutul Curţii Penlae Internţaionale (CPI) defineşte ”deportarea sau transferul forţat al populaţiei” drept o crimă împotriva umanităţii.

”Statele Unite resping declaraţiile recente ale miniştrilor israelieni Bezalel Smotrich şi Itamar Ben Gvir care îndeamnă la o mutare a palestinienilor în afara (Fâşiei) Gaza”, a declarat marţi, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american Matthew Miller, care a denunţat aceste declaraţii drept ”iresponsabile”.

”UN CĂMIN AL URII ŞI TERORII”

Bezalel Smotrich, liderul Partidului Sionismul Religios, a revenit miercuri în atac.

El declară, citat de presă, că ”70% din publicul israelian susţine emigraţia voluntară a arabilor din (Fâşia) Gaza şi absorbţia lor de către alte ţări”.

În opinia sa, ”susţinătorii unei asemenea soluţii umanitare înţeleg că o ţară mică ca a noastră nu-şi pemite o realitate în care, la doar patru minute de localităţile noastre, există un cămin al urii şi terorii, în care două milioane de oameni se trezesc în fiecare dimineaţă cu dorinţa de a distruge statul israelian”.

Bezalel Smotrich a negat într-o vizită privată la Paris, în martie, existenţa unui popor palestinian.

”Nu există palestinieni, pentru că nu există un popor palestinian”, a declarat el.

Guvernul premierului Benjamin netanyahu, din care fac parte partide de dreapta, de extremă dreapta şi formaţiuni evreieşti ultraortodoxe este acuzat de o consolidare a numărului coloniştilor în Cisiordania, un teritoriu palestinian pe care Israelul îl ocupă din 1967.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.