Miniştrii Apărării din NATO se întâlnesc, miercuri, pentru a discuta despre cum să reacţioneze la ameninţările de securitate reprezentate de Rusia pe termen mediu şi lung, înaintea unui summit de la sfârşitul lunii, potrivit dpa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea de două zile, care va începe seara, va marca finalul pregătirilor pentru întâlnirea liderilor NATO de la Madrid, unde alianţa intenţionează să-şi adopte strategia pentru următorii ani.

În timp ce Rusia continuă să câştige teritoriu în Ucraina, cei 30 de miniştri ai apărării din NATO discută despre consolidarea prezenţei alianţei în Europa de Est. Ei plănuiesc să angajeze mai multe trupe şi echipamente pre-poziţionate în regiune, dar trebuie să decidă cum vor fi organizate acestea.

Ţările baltice, care se învecinează cu Rusia, doresc o prezenţă permanentă de tip brigadă, în timp ce alţi membri ai alianţei sunt în favoarea unei mai mari flexibilităţi de-a lungul flancului estic.

Germania, pledând pentru rotaţia trupelor, a anunţat deja săptămâna trecută că doreşte să-şi sporească prezenţa trupelor în Lituania.

O decizie finală cu privire la natura desfăşurării NATO este de aşteptat să fie luată la Madrid.

De asemenea, miniştrii vor continua discuţiile privind finanţarea viitoare a alianţei, începută cu peste un an în urmă, după ce mai mulţi membri s-au angajat să-şi majoreze semnificativ bugetele militare şi de arme în urma invaziei Rusiei.

În prealabil, miercuri după-amiază, SUA urmează să organizeze consultări cu Grupul de Contact pentru Apărare al Ucrainei, care coordonează livrările de arme către Ucraina.

NATO nu participă oficial la discuţii, pentru a evita implicarea militară în conflictul dintre Ucraina şi Rusia, iar ţările nealiniate fac parte din grup.

Deşi nu este pe ordinea de zi, opoziţia Turciei faţă de cererile suedeze şi finlandeze de aderare la NATO este, de asemenea, probabil să fie discutată, în încercarea de a rezolva problema înainte de întâlnirea de la Madrid.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.