Guvernul ucrainean a demis luni şase viceminiştri ai apărării, după numirea noului ministru al apărării, Rustem Umerov, la începutul acestei luni. Printre adjuncţii revocaţi se numără şi Hanna Maliar, care săptămâna trecută aparent comisese o gafă, anunţând prea devreme cucerirea unui sat de către forţele ucrainene în contraofensiva lor din sud-est, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul nu a oferit niciun motiv pentru aceste demiteri, dar astfel de mişcări sunt obişnuite după numirea unui nou ministru. Printre cei înlăturaţi se numără Hanna Maliar, care comunică frecvent actualizările publice cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Maliar, avocat specializat în crime de război, a ocupat funcţia de ministru adjunct al apărării din 2021, iar ultima sa actualizare privind războiul din Ucraina a apărut luni dimineaţă. Ea s-a confruntat cu critici săptămâna trecută după ce a raportat iniţial că forţele ucrainene au recucerit un sat din estul ţării de la forţele ruseşti, dar ulterior a spus că raportul său a fost inexact şi că luptele încă se desfăşoară în jurul satului Andriivka, situat la 10 km de Bahmut. Capturarea acestuia a fost apoi anunţată de armată a doua zi, dar Rusia a negat de atunci că a pierdut controlul asupra satului.

Rustem Umerov a devenit ministru al apărării în urmă cu mai puţin de două săptămâni, înlocuindu-l pe Oleksii Reznikov. Ministerul Apărării a fost vizat de acuzaţii de corupţie din partea presei în perioada în care Reznikov a fost în funcţie, deşi el însuşi nu s-a confruntat cu acuzaţii de corupţie.

"Rebooting. Am început. Continuăm. (Ministerul) continuă să lucreze ca de obicei", a declarat Umerov într-o postare pe Facebook.

Site-ul de ştiri Ukrainska Pravda a citat surse guvernamentale pe care nu le numeşte care au declarat că toţi miniştrii adjuncţi au demisionat voluntar în urma unei solicitări a lui Umerov şi că nu se vor întoarce la posturile lor. Potrivit sursei, sunt în curs de desfăşurare consultări cu privire la candidaţii care să îi înlocuiască, iar o sursă apropiată ministerului a declarat că "o revizuire completă este în curs de desfăşurare" la minister.

Umerov a declarat că printre priorităţile sale se numără transformarea ministerului în principala instituţie de coordonare a forţelor de apărare ucrainene, creşterea valorii soldaţilor, dezvoltarea industriei militare ucrainene şi combaterea corupţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.