Ministerul ucrainean al Sănătăţii a declarat că apa din regiunile afectate de prăbuşirea barajului Nova Kakhovka rămâne foarte contaminată, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"În rezervoarele din regiunile Kherson, Odesa şi Mykolaiv, indicatorii individuali depăşesc în mod semnificativ standardele de igienă şi sanitare stabilite", se arată într-o declaraţie a ministerului sănătăţii publicată luni. Regiunea Odesa se află "sub cel mai mare pericol" în acest moment, se arată în declaraţie.
 
Aproximativ 40 de puncte de monitorizare a apelor de suprafaţă au fost înfiinţate de-a lungul canalului râului în zona de inundaţii şi de-a lungul coastei maritime în regiunile Odesa, Mykolaiv şi Kherson, potrivit declaraţiei,. Cei mai periculoşi poluanţi din apă au fost salmonela, rotavirusul, ouăle de viermi şi E. coli. 
 
Ministerul Sănătăţii a îndemnat locuitorii să nu înoate şi să pescuiască în apele din regiunile Odesa, Mykolaiv şi Kherson. 
 
Rusia şi Ucraina continuă să se acuze reciproc pentru prăbuşirea barajului. Rusia a invocat probleme de securitate pentru a refuza ajutorul Organizaţiei Naţiunilor Unite în zonele inundate ocupate de Rusia. 
 
Vladimir Saldo, guvernatorul regiunii Kherson numit de Rusia, a declarat luni că 8.100 de persoane au fost evacuate din regiune de la începutul operaţiunii de salvare - inclusiv 583 de copii şi 290 de persoane cu mobilitate redusă. Saldo a mai spus că în zonele afectate se acordă asistenţă medicală şi compensaţii băneşti. 
 
Oleksandr Prokudin, şeful administraţiei militare din regiunea Kherson, în zonele controlate de Ucraina, a declarat că situaţia pe malul stâng al regiunii Kherson - ocupată în prezent de ruşi - este "critică" şi a spus că ruşii au eşuat în eforturile de evacuare.
 
"Oamenii sunt blocaţi în apă. Oficial, 11 persoane au murit înecate numai în Oleshky. Cu toate acestea, această cifră este subestimată, deoarece Rusia încearcă să ascundă faptul că au murit civili", a declarat el. 
 
Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a cerut sprijin internaţional pentru a ajuta la salvarea victimelor prăbuşirii barajului din zonele ocupate de Rusia în Ucraina şi a acuzat Rusia că nu oferă "niciun ajutor real oamenilor din zonele inundate".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.