Ministerul rus al Apărării anunţă miercuri un schimb de prizonieri cu Ucraina, câte 195 de fiecare parte, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul rus precizează că schimbul a avut loc miercuri.

Moscova face acest anunţ la o săptămână după ce a acuzat armata ucraineană de doborârea unui avion militar rus de transport de tip Iliuşin 76 (Il-76), la bordul căruia se aflau zeci de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie eliberaţi într-un schimb de prizonieri.

Ministerul rus acuză că o rachetă trasă peste frontieră a doborât acest avion miercurea trecută, în regiunea rusă Belgorod, şi s-a soldat cu moartea tuturor celor 74 de persoane de la bord, între care şase membri ai echipajului şi trei militari ruşi.

Autorităţile ucrainene au confirmat săptămâna trecută că urma să aibă loc un schimb de prizonieri, dar susţin că a fost amânat.

Ucraina a confirmat un schimb de prizonieri cu Rusia de aproximativ de 200 de oameni de feicare parte.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ş-a exprimat bucuria faţă de întoarcerea acasă a ”207” ucraineni deţinuţi de ruşi.

”Ai noştri sunt acasă”, a scris el pe reţele de socialiare şi a promis să-i aducă înapoi acasă pe toţi cei care sunt ţinuţi prizonieri, ”combatanţi sau civili”.

Acesta este cel de-al 50-lea schimb de prizonieri de acest fel, anunţă comisarul ucrainean al drepturilor omului Dmitro Lubineţ.

Potrivit acestuia, 3.035 de ucraineni s-au întors acasă.

Alţi peste 8.000 de ucraineni - inclusiv peste 1.600 de civili - sunt ţinuţi prizonieri în Rusia, potrivit Kievului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.