Agrementul care permitea Asociaţiei franceze Anticor să intervină în dosare de luptă împotriva corupţiei şi de atingere a probităţii, nu a fost reînnoit, declară miercuri o sursă de la Ministerul francez al Afacerilor Externe AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce precedentul agrement a fost anulat de către justiţie, această ”decizie implicită de refuz poate fi atacată în recurs în aceeaşi justiţie administrativă, care se poate pronunţa pe fond”, declară această sursă.

”Posibilitatea ca această asociaţie, dar şi celelalte, să semnaleze dosare justiţiei şi să depună plângere rămâne intactă”, dă asigurări sursa citată.

”Această decizie nu ne surprinde, din nefericire, pentru că suntem conştienţi că acţiunile noastre împotriva corupţiei supără profund Guvernul”, a declarat AFP preşeidnta Biroului ONG-ului, Élise Van Beneden.

O DEIZIE ”SCANDALOASĂ”

”Este un cadou de Crăciun făcut corupţilor”, denunţă avocatul Anticor, Vincent Brengarth, care consideră această decizie ”scandaloasă”.

”Ea torpilează lupta împotriva corupţiei şi pune încă un pic în difucultate datoria exemplarităţii”, continuă avocatul.

Ea confirmă ”nimicnicia procedurii de agrement, în care guvernanţii pot pot să fie în acelaşi rând cenzori ai acţiunii asociaţiilor şi inculpaţi”.

”Ea intervine după o (procedură de) instrucţie de şase luni, în timpul căreia nu ni s-a reproşat nicio disfuncţionalitate de către Guvern şi în timp ce prim-ministrul a considerat în octombrie că Anticor îndeplineşte toate condiţiile să fie agreată”, adaugă el.

”Vom contesta această decizie în justiţia administrativă şi suntem într-un fel uşuraţi că putem în sfârşit să demonstrăm că asociaţia îndeplineşte toate critteriile să fie agreată, la adîpost de consideraţii politice ale Guvernului”, anunţă el.

ANTECEDENT ADMINISTRATIV

În iunie, Tribunalul Administrativ din Paris a anulat o hotărâre semnată în aprilie 2021 de către premierul de atunci Jean Castex, care reînnoia - pe o perioadă de trei ani - acest agrement, o decizie confirmată de către Curtea Administratică de Apel la 16 noiembrie.

Tribunalul Administrativ a fost sesizat de doi disidenţi din asociaţie, care consideră procedura de reînnoire a agrementului ilegală şi estimează că asociaţia nu îndeplineşte condiţiile să ceară să fie agreată.

ONG-ul a depus în iunie o nouuă cerere de agrement.

Aceasta a făcut obiectul unei recuzări a ministrului Justiţiei Éric Dupond-Moretti, în favoarea premierului Elisabeth Borne, iar la 24 decembrie, ea s-a recuzat la rândul său, încredinţând această sarcină ministrului de Externe Catherine Colonna. 

Élise Van Beneden spune că, în cazul lui Elisabeth Borne exista într-adevăr un ”risc de conflict de interese în două dosare” în care figura Anticor.

Agrementul permite asociaţiei, începând din 2015, să acţioneze în justiţie în dosare de corupţie şi de aducere atingere probităţii, în cazul unei inacţiuni a parchetului.

Anticor - înfiinţată în 2002 - este implicată în 160 de proceduri, inclusiv în atribuirea Cupei Mondiale în Qatar sau într-o anchetă cu privire la conflict de interese care-l vizează pe secretarul general al Palatului Elysée Alexis Kohler.

Plângeri depuse de către Anticor au antrenat urmăriri penale cu privire la vânzarea sucursalei energetice a Alstom gigantului american General Electric şi o anchetă preliminară cu privire la contracte ruseşti ale lui Alexandre Benalla, un fost consilier al preşedintelui francez Emmanuel Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.