Kazahstanul s-a confruntat cu o incursiune armată a grupărilor teroriste antrenate în străinătate, transmite Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan în urma unei analize a protestelor şi violenţelor care au avit loc în ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Initial, mitingurile au inceput in regiunea Mangistau, ai cărei locuitori au cerut reducerea preturilor cu amănuntul la gazul lichefiat. Ca răspuns la aceasta, în numele Şefului Statului, Guvernul a luat cu promptitudine măsuri de reducere a acestora şi a introdus un moratoriu privind creşterile de preţuri pentru produsele alimentare, combustibili şi lubrifianţi, precum şi costurile pentru utilităţi. Toţi cei reţinuţi în primele zile ale acţiunilor de protest au fost eliberaţi. Cu toate acestea, protestele din alte oraşe mari au escaladat în revolte şi atacuri asupra organelor guvernamentale. Mai mult, evenimentele de la Almaty - atacurile asupra instalaţiilor administrative şi militare, preluarea aeroportului şi reţinerea aeronavelor străine de pasageri şi marfă - mărturisesc nivelul ridicat de pregătire şi coordonare a acţiunilor atacatorilor. Analiza arată că Kazahstanul s-a confruntat cu o incursiune armată a grupărilor teroriste antrenate în străinătate”, transmite MAE din Kazahstan.
La 5 ianuarie 2022, a fost instituită starea de urgenţă în toată ţara prin decretele preşedintelui Republicii Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev..
În legătură cu o agravare bruscă a situaţiei, preşedintele Kassym-Jomart Tokayev a preluat funcţia de preşedinte al Consiliului de Securitate al Republicii Kazahstan şi a făcut un apel către statele membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă cu o cerere de asistenţă militară în desfăşurarea operaţiunii de combatere a terorismului.
Starea de urgenţă declarată include un set de măsuri care vizează menţinerea siguranţei publice şi a statului de drept. Agenţiile de aplicare a legii şi Forţele Armate ale Republicii Kazahstan sunt autorizate să suprime orice acţiuni ilegale, precizează MAE kazah, dând asigurări că, în acelaşi timp, statul va proteja în continuare drepturile şi interesele tuturor reprezentanţilor poporului nostru multietnic şi multiconfesional, precum şi siguranţa cetăţenilor străini din ţară, inclusiv a corpului diplomatic şi a jurnaliştilor. Investiţiile străine şi afacerile companiilor străine vor fi protejate.
”Republica Kazahstan se angajează să respecte obligaţiile internaţionale în domeniul drepturilor omului şi să continue cursul reformelor în cadrul conceptului de „stat auditiv” implementat de preşedintele Republicii Kazahstan - Kassym-Jomart Tokayev”, dăasigurări instituţia..
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan menţine contacte constante cu partenerii internaţionali în legătură cu problemele actuale ale cooperării bilaterale şi multilaterale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.