Forţe ruse care ocupă Centrala Nucleară ucraineană Zaporijjea pregătesc racordarea Crimeei, anexată în 2014, la centrală şi o avariază procedând la această reoreintare a producţiei electrice, avertizează operatorul ucrainean Energoatom, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Militarii ruşi prezenţi în Centrala Nucleară Zaporijjea pun în aplicare un program al (operatorului rus) Rosatom de racordare a centralei la reţeaua electrică din Crimeea”, a anunţat marţi, la televiziune, preşedintele Energoatom, Petro Kotin.

”Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să avarieze liniile electrice ale centralei legate la sistemul energetic ucrainean. De la 7 la 9 august, ruşii au avariat deja trei linii electrice. În acest moment, centrala funţcionează cu o singură linie de producţie, un mod de lucru foarte periculos”, a denunţat el.

”Atunci când va fi debranţată ultima linie electrică, centrala va fi alimentată de grupuri electrogene care funcţionează cu diesel. Totul va depinde, atunci, de fiabilitatea lor şi de stocurile de carburant”, a avertizat Petro Kotin.

Centrala - situată în oraşul Energodar, pe fluviul Nipru, în apropiere de Peninsula ucraineană Crimeea (sud) - este cea mai mare din Europa, iar în ea se află şase dintre cele 15 reactoare din Ucraina, capabile să alimenteze patru milioane de gospodării.

Ea a fost cucerită de către armata rusă la 4 martie, la puţin timp după invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc, de vineri, de bombardarea centralei, fără ca vreo sursă independentă să confirme aceste acuzaţii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a agitat spectrul catastrofei nucleare de la Cernobîl.

”Orice atac împotriva unor centrale nucleare este un lucru sinucigaş”, a avertizat luni secretarul general al ONU Antonio Guterres. ”Sper ca aceste atacuri să înceteze. Totodată sper ca AIEA să aibă acces în centrală”, adăuga el.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) aprecia sâmbătă ”tot mai alarmante” informaţii de la Zaporijjea, unde un reactor a fost oprit în urma unui bombardament vineri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.