Aproximativ 200 de militari francezi, inclusiv 120 de formatori, au fost desfăşuraţi, începând din februarie, într-o tabără poloneză, al cărei loc este necesar să rămână secret din motive de securitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instructori francezi evoluează în grupuri mici, într-un decor urban făcut din imobile de cărămidă cu ferestre sparte, acoperiţi de lunetişti pe acoperişuri, în timp ce aproximativ 20 de militari ucraineni - veniţi în Polonia să fie formaţi - observă manevra. Ei urmează să plece în curând la luptă.

”Împreună cu camarazii noştri polonezi, avem responsabilitatea de a forma batalioane de infanterie ucrainene pe o perioadă de patru până la cinci săptămâni”, adică aproximativ 500 de oameni pe lună, declară colonelul Benoit.

”Termenele sunt foarte strânse, pentru a ţine cont de nevoile armatei ucrainene de a dispune rapid de unităţi de luptă, însă obţinem rezultate întru totul corecte”, comentează ofiţerul.

În câteva luni, Franţa a format 1.600 de militari ucraineni în Polonia, în cadrul Misiunii de Asistenţă a Ucrainei a Uniunii Europene (EUMAM), care se alătură celor 3.600 formaţi pe propriul teritoriu începând din 2022.

În tabără sunt abordate toate aspectele luptei interarme: luptă de artilerie, iluminat, asalt, susţienrea artileriei, lupta în mediul urban. domenii în care armata franceză a acumulat o experienţă robustă, din Afganistan şi până în Sahel.

Francezii au venit cu aproximativ 30 de vehicule blindate înainte (VAB), care urmează să fie cedate Kievului, dar care până atunci sunt folosite în formarea unor echipaje urbane, care le vor utiliza în viitor pe câmpul de luptă.

Primul ajutor în luptă face parte dintre module, în contextul în care Ucraina suferă pierderi umane grele în confruntări armate cu Rusia.

”Este bun garoul tău”, comentează un instructor francez, care priveşte un ucrainean ce acordă primul ajutor unui camarad fals rănit, cu coapsa plină de sânge. Un interpret traduce conversaţia.

Mai departe răsună deflagraţii puternice, în timp ce un grup mic de militari ia cu asalt un imobil sfârtecat. Zeci de cartuşe acoperă pavajul, peste tot.

Cu banderole galben şi albastru pe mână, militarii ucraineni sunt concentraţi şi nu sunt prea vorbăreţi. Din trupă fac parte militari în floarea vârstei, cu gesturi sigure, însă şi unii, mai tineri, care nu au cunoscut focul.

LEGĂTURI

”Am venit aici pentru a îmbunătăţi performaţele militarilor mei care au deja experienţă şi pentru a-i forma pe cei care n-au cunoscut lupta, aşa cum este cazul majorităţii. Este foarte important, pentru că se vor duce să se bată”, declară un ofiţer ucrainean în ţinută de camuflaj, cu ochii ascunşi de ochelari de soare balistici, care este de acord să răspundă cu condiţia celui mai strict anonimat.

”Unii au experienţă, dar nu au stăruit asupra ei”, declară un căpitan francez, Joseph.

”În general, discutăm mult despre tehnici. Dar ei ne spun destul de puţin despre înainte şi după”, spune el.

La sfârşitul zilei, francezii şi ucrainenii se întorc fiecare în cartierul lui şi nu se amestecă.

”Le-am spus băieţilor care s-au dus să formeze ucraineni «aveţi grijă, nu formaţi legături prea personale»”, declară un ofiţer francez.

”Unii prieteni baltici au creat relaţii extrem de stânse cu ucrainenii”, iar o mare parte dintre aceşti militari, desfăşuraţi ulterior în regiunea Bahmut, ”nu mai răspundeau pe WhatsApp şi la discuţii. Acest lucru a creat sindromuri posttraumatice” în rândul formatorilor.

Pe plan militar, ”această misiune este foarte interesantă pentru instructorii noştri”, declară AFP şeful Statului major al Forţelor terestre, generalul Pierre Schill.

”Le oferă multă satisfacţie ca ei să-i formeze pe ucraineni, care, în schimb, ne învaţă lucruri. Pe măsură ce se intalează încrederea, pot avea loc discuţii despre folosirea dronelor sau tacticile pe care le-au observat” la ruşi, declară el.

Această formare este una dintre părţile susţinerii franceze a Kievului: cedare de echipament, mentenanţă şi piese de schimb şi susţinere financiară.

În total, ajutorul francez însumează 1,46 de miliarde de euro, care plasează Franţa pe locul 11 în rândul ţărilor care susţin Ucraina, potrivit Institutului Economiei Mondiale din Kiel  (IfW).

”Vom continua să vă ajutăm. Vom merge la summitul NATO de la Vilnius (marţi şi miercuri) şi vom asigura solidaritatea aliaţilor în timp”, a promis în Polonia ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu în faţa trupelor ucrainene, care luptă ”şi pentru noi, pentru respectarea dreptului internaţional şi valorile noastre”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.