Un militar ucrainean, Anton Cerednik, a fost condamnat miercuri la 19 ani de închisoare de către un tribunal rusesc, la Rostov-pe-Don (sud), cu privire la ”uciderea” unui civil în apropiere de Mariupol în primăvara lui 2022, pe când acest oraş portuar situat în sud-estul Ucrainei era asediat de armata rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anton Cerednik era acuzat de faptul că a ucis prin împuşcare un civil din cauză că acesta a pronunţat greşit cuvântul ”pâine” în ucraineană, potrivit anchetatorilor ruşi, citaţi de agenţia publică rusă de presă RIA Novosti.

Tribunalul Militar al Districtului Rostov-pe-Don l-a condamnat pe Anton Cerednmik la ”19 anmi de detenţie” - dintre care de ispăşit în închisoare, iar restul într-o tabără penitenciară în regim sever -, precizează agenţia.

Potrivit anchetatorilor, la 27 martie 2022, militarul ucrainean a reţinut doi civili în satul Mîrne, în apropiere de Mariupol, pe care i-a obligat să se culce la pământ, iar pe unul l-a lovit în faţă cu puşca.

El i-a obligat apoi să pronunţe cuvântul ”pâine” în ucraineană şi l-a ucis prin împuşcare pe cel care nu a pronunţat corect.

Al doilea civil a rămas în viaţă şi a depus mărturie împotriva lui Anton Cerednik.

Militarul ucrainean urmează să facă apel împotriva acestui verdict, a anunţat avocatul său, Vladimir balulov, citat de RIA Novosti.

Marţi, autorităţile ruse de ocupaţie din estul Ucrainei au condamnat trei militari ucraineni - pe care i-au luat prizonieri - la 26 de ani de închisoare cu privire la ”tentativă de omor” şi ”cruzime faţă de civili” la mariupol, în primăvara lui 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.