Autorităţile americane au decis că înlocuiască chipul fostului preşedinte Andrew Jackson cu cel al militantei pentru drepturile persoanelor de culoare Harriet Tubman pe bancnota de 20 de dolari, relatează The Independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În schimb, pe bancnota de 10 dolari va rămâne chipul lui Alexander Hamilton, a anunţat miercuri secretarul Trezoreriei americane Jack Lew.

Şi bancnotele de cinci dolari vor înfăţişa lideri ai mişcării pentru drepturile civile.

Decizia lui Lew vine după ce, vara trecută, a anunţat că analizează posibilitatea de a-l înlocui pe Hamilton pe bancnota de 10 dolari cu o femeie. Anunţul a fost criticat, pentru că Hamilton a contribuit la înfiinţarea Departamentului Trezoreriei şi a sistemului financiar modern în Statele Unite.

Criticii au sugerat ca Hamilton să îl înlocuiască pe Jackson pe bancnota de 20 de dolari, ţinând cont de rolul fostului preşedinte în mutarea amerindienilor de pe terenurile lor.

Decizia de ca Tubman să apară pe bancnotele de 20 de dolari a venit după ce o fată i-a scris preşedintelui Barack Obama şi s-a plâns că pe bancnotele americane nu sunt femei. Scrisoarea a dus şi la o campanie pe reţelele de socializare sub numele “Femei pe bancnotele de 20”.

Miercuri, liderii campaniei au declarat că este o victorie, dar numai dacă noile bancnote vor fi puse în circulaţie până în 2020, când se vor împlini 100 de ani de când femeile au primit dreptul de a vota.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.