Extrem de bogatul om de afaceri Marian Kocner, acuzat de comandarea asasinării lui Jan Kuciak, un jurnalist de investigaţie, în februarie 2018, care a tulburat Slovacia, a fost achitat, joi, de această crimă de către Tribunalul din Pezinok (vest), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Crima a fost comisă, dar nu s-a dovedit că Marian Kocner şi Alena Zsuzsova au ordonat acest asasinat”, a declarat judecătoarea Ruzena Sabova, preşedinta completului.

”Tribunalul îl achită, aşadar, pe acuzat”, a declarat ea, adăugând că Kocner a fost condamnat la plata unei amenzi în valoare de 5.000 de euro cu privire la deţinere neautorizată de arme, după ce la domiciliul său au fost găsite 60 de gloanţe.

Jan Kuciak şi logodnica sa Martina Kusnirova, amândoi în vârstă de 27 de ani, au fost ucişi prin împuşcare la domiciliul lor, într-o execuţie de tip mafiot, după ce Kuciak a scris mai multe articole despre corupţia unor persoane înalt-puse şi relaţiile lui Marian Kocner cu lideripolitici din ţară.

Potrivit parchetului, omul de afaceri a ordonat asasinarea lui Kuciak, pentru a se răzbuna din cauza articolelor care-i detaliază diversele infracţiuni în domeniul imobiliar.

În ultima sa pledoarie, în iulie, Kocner a respins acuzaţiile.

Dubla crimă a aruncat această ţară cu 5,4 milioane de locuitori în criză şi a declanţat cele mai mari manifestaţii de stradă de la căderea comunismului.

Premierul de la acea vreme, Robert Fico, a fost nevoit să demisioneze, în martie 2018, şi a fost înlocuit de adjunctul său din cadrul Partidului Smer-SD (stânga, polulist) Peter Pellegrini.

Dintre cei cinci suspecţi inculpaţi în acest dosar, doi şi-au mărturisit vina şi au fost condamnaţi.

Zoltan Andrusko, un intermediar în asasinat, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în decembrie 2019, după ce a încheiat o înţelegere cu parchetul.

Fostul militar Miroslav Marcek, asasinul plătit, a fost condamnat în aprilie la 23 de ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de uciderea cuplului prin împşcare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.