Milioane de oameni din India şi Bangladesh sunt evacuaţi din calea super-ciclonului Amphan, care este aşteptat să ajungă miercuri din Golful Bengal deasupra uscatului, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ciclonul Amphan va lovi în zona din apropierea graniţei dintre cele două ţări. Sunt aşteptate rafale de vânt de până la 185 km/h.

Au fost trimise în regiune peste 20 de echipe de ajutorare şi altele sunt în aşteptare, au spus oficialii indieni.

Criza sanitară provocată de noul coronavirus îngreunează evacuările pentru ambele ţări.

Oficialii din Bangladesh se tem că aceasta va fi cea mai puternică furtună de la ciclonul Sidr, care a ucis 3.500 de oameni în 2007. Cei mai mulţi au murit atunci din cauza creşterii nivelului mării.

Departamentul meteorologic din India a estimat că nivelul apei va creşte cu 3 până la 5 metri din cauza ciclonului.

Ciclonul va ajunge pe teritoriu în timp ce zeci de mii de muncitori migranţi au părăsit oraşele pentru a reveni în satele lor. Bengalul de Vest şi Orissa (Odisha) se numără între statele indiene în care se întorc cei mai mulţi.

Unii oficiali au interzis intrarea în districte şi au cerut guvenului să îi adăpostească pe muncitori - care în mare parte merg pe jos spre casele lor - în alte părţi până la trecerea ciclonului.

Evacuarea va continua, probabil, până miercuri dimineaţă. Ministrul pentru gestionarea dezastrelor din Bangladesh a declarat pentru BBC că vor fi evacuaţi aproximativ 2 milioane de oameni.

Au fost pregătite adăposturi suplimentare, pentru a permite distanţarea fizică, şi au fost distribuite măşti.

Oficialii indieni fac, de asemenea, eforturi pentru a găsi adăposturi pentru evacuaţi. Multe dintre cele existente sunt folosite acum ca centre de carantină.

Aceasta va fi primul super-ciclon în Golful Bengal din 1999, când coasta Orissa a fost afectată şi au murit aici peste 9.000 de oameni.

Pentru această regiune, departamentul meteorologic indian a emis „alertă galbenă”, avertizând pescarii să nu iasă în partea de sud a golfului în următoarele 24 de ore şi în cea de nord, până joi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.