Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a îndemnat lumea să ţină piept Chinei, după ce s-a întâlnit la Londra cu guvernul britanic, care se află într-o perioadă de ”răcire” cu Beijingul în privinţa Hong Kongului şi care a exclus gigantul Huawei din reţeaua 5G britanică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Credem că lumea întreagă trebuie să colaboreze pentru a se asigura că toate ţările, inclusiv China, se comportă (...) într-un mod adecvat ordinii internaţionale”, a declarat Pompeo marţi într-o conferinţă de presă comună cu omologul său britanic Domic Raab.

Salutând discuţii ”sincere” cu oficialii britanici, Pompeo a îndemnat ”toate naţiunile ataşate libertăţii şi democraţiei (...) să înţeleagă ameninţarea pe care o reprezintă Partidul Comunist Chinez (PCC, unic)”.

Regatul Unit s-a apropiat neîncetat, în ultimele luni, de poziţia Washingtonulu, care se află într-o confruntare deschisă cu Beijingul, şi a efectuat un viraj de 180 de grade cu privire la producătorul de echipament de telecomunicaţii Huawei.

Şeful diplomaţiei americane a dezminţit însă că Washingtonul i-a forţat mâna aliatului său în acest dosar.

”Această decizie a fost luată nu pentru că Statele Unite au spus că era decizia bună, ci pentru că liderii de aici, din Regatul Unit, au conchis că lucrul bun de făcut este să ia această decizie pentru poporul britanic”, a insistat el.

Londra a anunţat că a interzis Huawei din motive de securitate, în urma sancţiunilor americane impuse în mai acestei societăţi, cu scopul de a-i tăia accesul la semiconductori fabricaţi cu componente americane.

În replică, China a anunţat că Londra a fost ”păcălită” de americani.

”Informaţiile care tranzitează prin aceste reţele de origine chineză vor ajunge cu siguranţă pe mâna PCC”, a denunţat anterior Pompeo. Huawei a respins ferm aceste acuzaţii.

SFÂRŞITUL EPOCII DE AUR

Secretarul de Stat american a fost primit marţi la prânz la numărul 10 pe Downing Street, unde a apărut fără mască de protecţie, la fel ca premierul britanic Boris Johnson. Ei s-au aşezat la peste un metru ditanţă unul de celălalt.

”Distanţarea socială nu înseamnă o luare de distanţă diplomatică sau politică”, a glumit şeful Guvernului britanic.

Pe agenda discuţiior s-a aflat, în afara unui acord comercial post-Brexit între Londra şi Washington, situaţia de la Hong Kong, alt subiect care deranjează Beijingul.

Epoca de aur a relaţiilor britanico-chineze promisă de către fostul ministru al Finanţelor George Osborne în cursul unei vizite la beijing în 2015 pare, aşadar, deja apusă.

Regatul Unit a provocat furia Chinei prin faptul că a oferit un acces uşor la naţionalitatea brtanică unui număr de aproape trei milioane de locuitori ai Hong Kongului, ca represalii faţă de legea chineză a securităţii naţionale pe care Beijingul a impus-o acestei foste colonii britanice luna trecută.

Britanicii au suspendat luni tratatul de extrădare cu Hong Kongul şi au extins la acesta embargoul impus armamentului aplicat deja Chinei continentale, apreciind că Beijingul încalcă prevederile Tratatului britnaico-chnez din 1997 de la retrocerea teritoriului.

Pentru regimul chinez, această lege, care vizează reprimarea activităţilor subversive, urmează să-i permită să asigure stabilitatea şi să pună capăt violenţelor care au pătat mişcarea de contestare din 2019 la Hong Kong şi să reprime în teritoriu curentul în favoarea unei independenţe.

Washingtonul a revocat, la rândul său, statutul comercial preferenţial acordat Hong Kongului, a restrâns vizele oficialilor chinezi acuzaţi de ”punerea în discuţie” a autonomiei fostei colonii şi a oprit vânzarea de echipamente sensibile din domeniul Apărării către acest teritoriu.

Mike Pompeo urmează să se întâlnească joi seara cu fostul guvernator al Hong Kongului Chris Patten şi cu Nathan Law, unul dintre tinerii cei mai vizibili din cadrul mişcării de la Hong Kong în favoarea unor reforme, care s-a mutat la Londra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.