Mii de ungari au manifestat duminică, la Budapesta, împotriva noii legi a muncii şi Guvernului premierului naţionalist Viktor Orban, pe care-l denunţă drept tot mai autoristarist, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestaţia de duminică - intitulată ”Crăciun fericit, domnule premier” de organizatori - este a patra manifestaţie în decurs de o săptămână contra Guvernului Orban. Ea a fost organizată de opoziţia de stânga, grupuri de studenţi şi simpli cetăţeni.

Manifestanţii agitau steaguri ungare şi ale Uniunii Europene (UE). Ei au defilat pe un frig glacial de la marea Piaţă a Eroilor către Parlament, agitând banderole pe care se puteau citi mesaje ca ”Nu furaţi” sau ”Tribunale independente!”.

”Nemulţumirea creşte”, a declarat o studentă la sociologie Andi, în vârstă de 26 de ani. ”Au adoptat două legi săptămâna asta, care (...) nu vor servi interesele poporului ungar”.

Noua Lege a muncii le permite angajatorilor să ceară până la 400 de ore suplimentare pe an. Criticii acestui text l-au catalogat drept ”legea sclavagistă”.

De asemenea, Guvernul a trecut prin Parlament o lege care înfiinţează noi tribunale administrative, competente în probleme sensibile precum legea electorală, manifestaţiile şi corupţia.

De la instalarea sa la putere, în 2010, Viktor Orban a modificat sistemul electoral cu scopul de a-şi favoriza partidul, Fidesz, şi şi-a pus prsoane loiale la conducerea instituţiilor publice, în timp ce aliaţii săi s-au îmbogăţit.

Viktor Orban a fost reales în aprilie, după ce a făcut campanie împotriva imigraţiei, în faţa unei opoziţii slabe şi în care există disensiuni.

La începutul lui decembrie, Guvernul său a obligat universitatea privată Central European University (CEU) să părăsească Ungaria, în cadrul lungi sale lupte împotriva miliardarului american de origine ungară George Soros.

Fidesz a declarat sâmbătă, înaintea manifestaţiei, că este ”tot mai evident că criminali fac parte din revolte de stradă organizate de reţeaua Soros”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.