Mii de persoane au manifestat luni la Idleb, ultima mare regiune din Siria aflată sub controlul unor grupări rebele şi jihadiste, marcând zece ani de la îneputul revoltei faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, care s-a transformat într-un război devastator, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Războiul din Siria, care intră luni în al 11-lea an, s-a soldat cu peste 388.000 de morţi, a deplasat şi împins în exil peste 12 milioane de oameni, potrivit ONU, a cauzat distrugeri masive şi a devastat economia ţării.

”Am venit să ne reînnoim angajamentul, aşa cum am făcut în 2011 (...), de a răsturna regimul (preşedintelui) Bashar al-Assad”, declară Hanaa Dahnine, care a participat la primele manifestaţii, în urmă cu zece ani.

Manifestanţi au scandat sloganuri-far ale revoltei populare care a început la 15 martie 2011, precum ”Libertate, libertate (...) Siria vrea libertate!”, ”Cară-te, Bashar!” sau ”Poporul vrea căderea regimului”.

Unii au agitat portrete ale victimelor războiului, iar alţii steagul ”revoluţiei”, adoptat la începutul revoltei.

”Ne vom continua Revoluţia binecuvântată, chiar dacă trebuie să dureze 50 de ani”, subliniază Hanaa.

”Speram să doborâm regimul încă din prima zi, dar el şi-a folosit toate armele împotriva noastră, împotriva poporului nevinovat, pentru a reprima Revoluţia”, spune ea.

Alte manifestaţii au avut loc în oraşul de frontieră Atme şi în localităţi şi oraşe aflate sub controlul forţelor turce şi a susţinătorilor lor sirieni în nordul Alepului, precum  Aazaz şi Al-Bab.

În pofida faptului că luptele aproape s-au oprit în Siria, în urma unui armistiţiu care a intrat în vigoare acum un an la Idleb, rănile rămân deschise, iar pacea îndepărtată.

”Zece ani de criză siriană au provocat suferinţe şi dureri umane de nespus”, sublinia vineri, într-un comunicat, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi Filippo Grandi.

”Lumea nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de sirieni”, iar conflictul lor a devenit ”una dintre cele mai importante crizele ale deplasărilor din perioada modernă”, a denunţat el.

”Suferinţele şi lipsurile oamenilor din Siria sunt de nesuportat”, a denunţat el.

În pofida tragediei, Bashar al-Assad a rămas la putere şi se pregăteşte în vederea unor noi alegeri prezidenţiale, prevăzute în această vară, al căror rezultat nu prea ridică îndoieli.

Damascul deţine în prezent controlul asupra a 60% din teritoriul sirian, după ce a înregistrat cuceriri după cuceriri începând din 2015, cu un ajutor rus de nezdruncinat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.