Mii de migranţi hondurieni şi-au reluat duminică marşul către Statele Unite, din oraşul Ciudad Hidalgo, în sudul Mexicului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile mexicane au reuşit să blocheze joi această ”caravană” de peste 4.000 de persoane, pe un pod, la frontieră, însă numeroşi migranţi au intrat ilegal în ţară traversând fluviul care desparte Mexicul de Guatemala.

”Nimeni nu ne va opri, după tot ceea ce am făcut, traversând fluviul”, a declarat pentru AFP Aaron Juarez, în vârstă de 21 de ani, care mergea cu dificultate, din cauza rănilor de la picioare, alături de soţia şi bebeluşul lor.

”Suntem obosiţi, dar foarte mulţumiţi, suntem uniţi şi puternci”, a declarat Edwin Geovanni Enamorado, un agricultor hondurian din caravană, care spune că şi-a părăsit ţara după ce a fost răpit de ganguri criminale Maras.

”Caravana” a plecat în urmă cu o săptămână de la San Pedro Sula, în nordul Hondurasului, în urma unui apel pe reţele de socializare iniţiat de către un fost deputat hondurian.

Aproximativ 1.000 de migranţi - inclusiv femei şi copii - erau în continuare blocaţi duminică dimineaţa pe podul de la frontieră şi sperau să poată intra în mod legal în Mexic.

Sâmbătă, autorităţile mexicane au deschis frontiera unor femei şi copii, care au fost conduşi apoi într-un refugiu, în oraşul Tapachula, la aproximativ 40 de kilometri de Ciudad Hidalgo, în Mexic.

Preşedintele american Donald Trump le-a mulţumit sâmbătă autorităţilor mexicane pentru eforturile pe care le-au depus pentru a opri caravana.

”Mexicul nu va permite intrarea neregulată pe teritoriul său şi cu atât mai piţin în mod violent”, declara vineri seara, într-un mesaj video, preşedintele mexican Enrique Pena Nieto.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.