Peste 10.000 de marocani au scandat, duminică, „Moarte Israelului!” pe străzile din Casablanca, într-un protest faţă de decizia Statelor Unite de a îşi muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii au fluturat steaguri palestiniene şi pancarte pe care stătea scris „Al Quds (Ierusalim), capitala eternă a Palestinei”. Majoritatea au părut să fie islamişti, femeile purtând văluri şi mărşăluind separat de bărbaţi.

Statele Unite au inaugurat pe 14 mai noua ambasadă de la Ierusalim, mutată de la Tel Aviv, o mişcare ce a încântat Israelul şi a înfuriat palestinienii.

Statutul Ierusalimului reprezintă unul dintre marile obstacole în calea unui acord de pace între israelieni şi palestinieni, care, cu ajutor internaţional, îşi doresc Ierusalimul de Est, ocupat de Israel în timpul războiului din Orientul Mijlociu din 1967, drept capitală.

Israelul consideră întreg oraşul, inclusiv sectorul de est, anexat după conflictul din 1967, drept capitala statului. 

În ziua inaugurării ambasadei SUA de la Ierusalim, trupele israeliene au ucis 60 de palestinieni care demonstrau la graniţa cu Fâşia Gaza. Israelul susţine că violenţele au fost stârnite de organizaţia considerată teroristă Hamas, care neagă acuzaţiile.

Protestul de la Casablanca a fost organizat de o coaliţie a patru partide, între care grupul islamist din opoziţie al-Adl Wal Ihsan, care este văzut ca cel mai puternic grup de opoziţie din Maroc privind mitingurile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.