Preşedintele rus Vladimir Putin apreciază vineri că miile de condamnaţi recrutaţi în închisori ruseşti care au murit pe front în Ucraina şi-au ”răscumpărat” datoria faţă de societate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ei au murit. Suntem toţi fiinţe omeneşti. Fiecare poate face greşeli, iar ei au făcut. Şi-au dat viaţa pentru patria lor şi s-au răscumpărat la maximum”, a declarat Vladimir Putin în timp ce primea la Kremlin militari ruşi care s-au distins, potrivit Moscovei, în lupte în Ucraina.

”Vom face tot ceea ce putem pentru a le ajuta rudele”, a anunţat el.

Înainte de discuţia cu militari, difuzată de telviziunea publică rusă, Vladimir Putin a ţinut ”să onoreze printr-un moment de reculegere memoria” unor foşti deţinuţi care au murit în luptă în apropiere de Urojaine, pe frontul de sud, ale căror funeralii au loc vineri.

”EXEMPLU EMBLEMATIC DE CURAJ ŞI EROISM”

Liderul de Kremlin a apreciat că militarii ruşi din acest sector, care au respins, potrivit Ministerului Apărării, un atac ucrainean, sunt ”un exemplu emblematic de curaj şi eroism”.

Zeci de mii de deţinuţi au fost recrutaţi din închisori ruseşti să lupte pe front, în schimbul promisiunii unei eliberări, după luarea cu asalt a Ucrainei, în februarie 2022, atât de către gruparea paramilitară rusă Wagner, cât şi de către armata rusă.

Deţinuţi au luptat la Bahmut, în iarnă, în cea mai lungă şi sângeroasă bătălie din acest război.

Reinserţia lor în societate a condus, în unele cazuri, la comiterea unor noi infracţiuni, scrie presa rusă.

Cultul sacrificiului este întreţinut de către autorităţile ruse de pe vremea URSS, prin intermediul comemorării permanente a victoriei sovietice în al Doilea Război Mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.