Mii de agricultori manifestau marţi în diferite regiuni ale Spaniei, blocând mai multe drumuri cu tractoare, în semn de protest faţă de politica agricolă europeană şi pentru a denunţa precaritatea care domină în acest sector, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mobilizaţi la apelul unei federaţii a sindicatelor agricole regionale - "Unión de Uniones" (Uniunea Sindicatelor) -, dar şi de grupuri organizate pe WhatsApp, manifestanţii cer măsuri concrete împotriva dificultăţilor cu care se confruntă numeroase exploataţii.

Potrivit Direcţiei generale a traficului rutier, această mobilizare s-a tradus marţi în zeci de operaţiuni de blocare în întreaga Spanie, mai ales în provinciile Zamora (nord-vest), Toledo (centru), Sevilla (sud), Murcia (sud-est) şi Girona (nord-est).

Motivele furiei ”nu lipsesc”, dă asigurări pe X Unión de Uniones, care denunţă talmeş-balmeş o politică europeană prea complexă, norme prea constrângătoare, venituri prea mici şi o concurenţă neloială a unor produse străine importate în Uniunea Europeană (UE).

Acest mesaj este transis de către principalele trei sindicate regionale spaniole - Asaja, Coag şi UPA -, care nu participă la manifestaţiile de marţi, dar a prevăzut ale manifestaţii în zilele următoare, joi în Salamanca (centru) şi Huesca (nord), iar vineri la Bilbao (nord).

Aceste trei sindicate au fost primite de urgenţă, vineri, de către ministrul Agriculturii Luis Planas, care s-a angajat să ”lucreze” pentru a răspunde crizei din sector.

Această reuniune nu a fost însă suficientă pentru a dezamorsa criza, care afectează întreaga lume agricolă europeană.

Ministrul Tranziţiei Ecologice Teresa Ribera a declarat marţi la postul public de radio RNE că înţelege ”preocupările” agricultorilor, afectaţi de ”sarcini birocratice” grele şi o secetă istorică ce afectează recoştele.

”Trebuie să modulăm obbiectivele europene şi durabilitatea, ceea ce numim Europa Verde, în ritmul cerut de sector”, apreciază ministrul socialist, care denunţă însă o ”manipulare” căreia le sunt supuse în prezent aceste reguli.

”Pactul Verde” al UE - derivat într-o serie de legislaţii de mediu, din care majoritatea nu a intrat în vigoare - este aprig criticat în Spania de către Partidul Vox (extremă dreapta), care-l acuză de faptul că vrea ”să distrugă” agricultura iberică.

Spania - catalogată adesea drept ”grădina de zarzavat a Europei” - este primul exportator UE fructe şi legume.

Sectorul agricol spaniol se află însă dificultate, din cauza lipsei ploii, care face ravagii de trei ani în Peninsula Iberică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.