Numărul intrărilor neregulate în Uniunea Europeană (UE) a crescut în 2023 cu 17% faţă de 2022 şi a atins 380.000 de migranţi ilegali - cel mi mai ridicat nivel din 2016 -, anunţă marţi Agenţia europeană de supravegherea frontierelor FRONTEX, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Frontex, cu sediul la Varşovia, subliniază că este vorba despre o ”creştere semnificativă a numărului de intrări neregulate la frontiere în 2023, cel mai ridicat din 2016”.

Agenţia precizează că este vorba despre 380.000 de migranţi fără acte - dintre care 41% au intrat prin zona centrală a Mării Mediterane.

Aceste date anuale confirmă ”o tendinţă de creştere constantă în ultimii trei ani”, constată într-un comunicat agenţia.

Cele mai frecventate alte două rute ale migraţiei neregulate în 2023 au fost Balcanii de Vest (26%) şi estul Mării Mediterane (16%).

”Sirienii au reprezentat peste 100.000 de treceri neregulate anul trecut, cel mai mare număr dintre toate naţionalităţile”, urmaţi de cetăţeni ai Guineei şi Afganistanului, precizează Frontex.

”Aceste trei prime naţionalităţi reprezintă peste o treime dintre toate intrările”, potrivit agenţiei.

Femeile reprezintă aproximativ 10% dintre intrările neregulate în UE, iar minorii intră cam în aceeaşi proporţie.

Astfel, migranţii sunt în principal bărbaţi tineri şi celibatari.

Frontex constată că ”numărul minorilor neînsoţiţi a crescut cu 28% faţă de anul trecut, la peste 20.000 în 2023”.

În 2023 a avut loc ”o creştere notabilă a numărului migranţilor africani, mai ales din Africa de Vest, care reprezintă în prezent aproape jumătate (47%) dintre toţi migranţii detectaţi”, iar aceştia provin din Guineea, Coasta de Fildeş, Senegal şi Mali.

Cotidianul Le Figaro scrie că potrivit ”surselor sale” Franţa a devenit a doua ţară din UE ca număr de cereri de azil după Germania şi a înregistrat în 2023 cel mai mare număr de solicitanţi de azil de la al Doilea Război Mondial.

Frotext anunţă că singura îmbunătăţire a avut loc pe ruta din Balcani, unde migraţia neregulată a scăzut cu 31%, la sub 100.000 de migranţi ilegali.

De asemenea, la ”Canalul Mânecii au avut loc peste 62.000 de încercări şi de traversări reuşite, reprezentând o scădere cu 12% faţă de anul precedent”.

Frontex precizează că aceste date sunt preliminare şi se referă la frontierele externe ale UE şi subliniază că ”o persoană poate fi numărată de mai multe ori în cazul în care încearcă să traverseze frontiera în mai multe locuri”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.