Michael Bloomberg probabil că nu va mai candida vreodată la preşedinţia Statelor Unite, fostul primar al New Yorkului anunţând după o îndelungată ezitare că renunţă să intre în cursa pentru învestitura democrată, în care se află 14 pretendenţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cred că l-aş bate pe Donald Trump în alegeri naţionale”, a apreciat Bloomberg, în vârstă de 77 de ani, clasat drept al nouă-lea cel mai bogat om în lume de revista Forbes.

”Însă cântăresc totodată dificultatea de a obţine învestitura democrată, deja foarte disputată”, a adăugat el.

”Alegerea pe care o am în faţă este clară”, a declarat cel care a condus timp de 12 ani capitala financiară americană. ”Ar trebui să-mi petrec următorii doi ani vorbind despre ceea ce am făcut, ţtiind căpoate nu voi obţine vreodată învestitura democrată? Sau să-mi petrec următorii doi ani continuând munca pe care o fac şi pe care o finanţez deja, despre care ştiu că poate produce rezultate veritabile, benefice ţării?”.

”Îmi dau seama că prefer mai degrabă să fac decât să vorbesc. Şi am conchis că cea mai bună modalitate să ajut ţara este să-mi suflec mânecile şi să continui să munesc”, a adăugat el, anunţând o nouă iniţiativă, "Beyond Carbon" în vederea convertirii Americii la energii curate.

TRUMP, ”COMPLET DEPĂŞIT”

Este a doua oară când Bloomberg renunţă la cursa către fotoliul de la Casa Albă. El a luat deja în calcul să candideze ca independent în campania prezidenţială din 2016, însă a abandonat de teamă că i-ar fi putut împărţi pe democraţi.

După alegerea lui Donald Trump, pe care-l consideră ”incompetent” şi ”complet depăşit”, cel care a susţinut atât candidaţi democraţi cât şi republicani s-a alăturat ferm taberei democrate.

Însă, după ce a străbătut ţara, acest moderat s-a retras, cel mai probabil din cauza atmosferei de stânga din partid.

Mulţi democraţi îndeamnă, la fel ca Bernie Sanders, la o respingere a Wall Street şi apără măsuri care erau altădată considerate radicale în Statele Unite, precum o asigurare de sănătate universală sau universităţi gratuite.

Michael Bloomberg, a cărui avere este estimată la 55,6 miliarde de dolari de către Forbes, consideră astfel de propuneri ”nerealiste”.

El a avertizat de altfel aripa de stânga a partidului, marţi, că ”este esenţial să desemnăm un democrat care să se afle în cea mai bună poziţie să-l bată pe Trump şi să ne rezolve ţara”. ”Nu putem lăsa procesul primarelor să antreneze partidul către extreme care ne-ar diminua şansele”.

Renunţând să candideze, Bloomberg lasă teren altuimpderat septuagenar, fostul vicepreşedinte Joe Biden, de la care toată lumea aşteaptă acum să afle dacă va candida.

500 DE MILIOANE PE MASĂ?

Un semn al disensiunilor în tabăra democrată este faptul că mulţi din aripa stângă îl consideră pe Michael Bloomberg drept un tehnocrat arogant, deconectat de oamenii obişnuiţi, pe care politicile sale ”elitiste” i-au obligat să părăsească New Yorkul.

Miliardari ca Bloomberg "vor să menţină un sistem viciat pe loc, ei prevăd să cheltuiască averi pentru a menţine statu-quoul”, denunţa recent senatoarea şi candidata declarată Elizabeth Warren.

Însă Bloomberg a arătat că îşi poate folosi averea pentru a apăra cauze dragi democraţilor.

În afară de încălzirea globală, el se bate şi pentru a consolida legislaţia cu privire la armele de foc şi luptă, în felul său, împotriva inegalităţilor. El a făcut o donaţie-record în valoare de 1,8 miliarde de dolari fostei sale universităţi, Johns Hopkins, de la Baltimore, pentru ca ea să-i primească gratuit pe cei mai modeşti studenţi.

În ultimele alegeri legislative americane, această încarnare a "self-made man" - devenit bogat după 15 ani la Salomon Brothers, ceea ce i-a permis să-şi lanseze societatea de informaţii financiare care-i poartă numele - a cheltuit peste 100 de milioane de dolari pentru a susţine aproximativ 20 de democraţi, aproape toţi aleşi.

În pofida faptului că Michael Bloomberg renunţă la Casa Albă, democraţii ar urma să poată conta pe generozitatea sa pentru a-i ajuta să-l înfrângă pe Trump.

Potrivit unora dintre apropiaţii săi, acest bărbat, în două rânduri bunic, ar fi pregătit să cheltuiască cel puţin 500 de milioane de dolari în campanie.

Hillary Clinton a anunţat tot marţi că nu candidează la preşedinţie, după înfrângerea sa usturătoare în 2016.

Locatarul Casei Albe a reacţionat ironic. ”Slab. Asta înseamnă că nu voi putea să bat împotriva ei? Ne va lipsi amar”, a scris el pe Twitter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.